KRAFT

– Null utslipp av skadelige gasser

FORNØYD:-  Vi sikre på at vår løsning nå vil bli en målestokk for konkurrerende renseteknologier, sier divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens.
FORNØYD:- Vi sikre på at vår løsning nå vil bli en målestokk for konkurrerende renseteknologier, sier divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Mona Sprenger
17. nov. 2010 - 08:52

Siemens er ferdig med testfasen av en pilot for CO2 fangst i EON's kraftverk Staudinger i Tyskland. Resultatene er oppsiktsvekkende gode. Løsningen avgir ingen helsefarlige utslipp, har over 90 prosent gjenvinningsgrad og lavt energiforbruk, skriver Siemens i en pressemelding.

Unngår utslipp

Totalt har Siemens gjennomført en driftsperiode på 3000 timer med sin egenutviklete prosess for CO2 fangst på EONs kraftverk Staudinger i Tyskland. Testfasen har pågått siden september 2009, og avsluttes nå med svært gode resultater.

– For oss har det vært viktig at en løsning for CO2 fangst ikke introduserer et nytt utslippsproblem. Det har vi lykkes svært godt med, sier divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens.

– Målestokk

De store utfordringene med CO2 fangst til nå har vært å unngå helsefarlige utslipp, skape høy fangsteffektivitet samtidig med et lavt energiforbruk. På alle disse sentrale områdene viser renseteknologien til Siemens gode resultater.

– Resultatene fra testfasen i Tyskland viser null utslipp av skadelige gasser som for eksempel nitrosaminer. Vi har også dokumentert en CO2 fangst effektivitet på 90 prosent. Når vi samtidig har lykkes med å gjennomføre rensingen ved et meget lavt energiforbruk, er vi sikre på at vår løsning nå vil bli en målestokk for konkurrerende renseteknologier, sier divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens.

Siemens benytter renseteknologi basert på aminosyresalt og løsningen integreres som en del av kraftverket.

Ny pilot i USA

Basert på de gode erfaringene fra kraftverket i Staudinger, planlegger Siemens nå et nytt testanlegg for CO2 fangst i USA på kullkraftverket Big Bend i Florida. Dette anlegget skal være i drift i 2013.

– Våre gode testresultater i Tyskland viser at karbonfangst fra kraftverk er fullt mulig ut i fra et teknologisk og miljømessig perspektiv. Derfor mener vi at dette vil være et godt konkurransemessig alternativ for andre kraftverk også i Norge, for eksempel på Mongstad, sier Tomter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.