BYGG

NTNU bygger miljøbygg i Madrid

Joachim Seehusen
11. jan. 2011 - 16:03
Vis mer

Etter hard konkurranse med 47 universiteter fra hele verden er NTNU blant de 20 som får være med i den prestisjetunge konkurransen Solar Decathlon Europe 2012 (SDE2012).

Strenge krav

Alle teamene skal sommeren 2012 bygge hvert sitt bolighus på 75 kvadratmeter på en tomt i Madrid i Spania. Der skal de gjennom grundige tester og vurderinger av en internasjonal fagjury før en vinner kåres.

Kravene er strenge. Byggene skal produsere energi og bruk av varmepumpe er ikke tillatt.

– Vi må skaffe nok energi til å lage et festmåltid for 20 personer, så skal vi kunne lade en elbil innen gitte tidsrammer og produsere 50 liter varmt tappevann, også det innen gitte tidsrammer. Det er en lang rekke tekniske krav som må være oppfylt, forteller prosjektleder og førsteamanuensis Annemie Wyckmans.

SKINNENDE: Det norske teamet har stor tro på sitt konsept, men konkurransen blir hard.
SKINNENDE: Det norske teamet har stor tro på sitt konsept, men konkurransen blir hard.

Godt forberedt

– Det stilles også krav til brukskvalitet, alle skal kunne bo og bruke husene, ikke bare entusiaster med høy teknisk kompetanse, forteller Matthias Haase, også han førsteamanuensis og en del av prosjektet.

Teamene må være godt forberedt. Alle byggene skal føres opp på få uker og rammene er strenge. En stor tomt er satt av i Madrid der alle 20 husene skal føres opp. Derfor blir det sannsynligvis brukt prefabrikkerte moduler som fraktes ned fra Norge.

Forprosjekt ferdig

Forberedelsene startet sommeren 2010, men ideen var klar lenge før det.

– Deltakelse i denne konkurransen var nevnt allerede i søknaden fra Zero Emission Buildings som ble levert til Forskningsrådet i 2009, forteller professor Anne Grete Hestnes som leder ZEB. (se faktaboks om ZEB)

Nå er forprosjektet avsluttet og detaljprosjekteringen skal starte. Materialbruk, energisystem, pris og planer for markedsføring er lagt.

– Det blir mye tre. Fasadekledningen er ennå ikke bestemt, vi vurdere gjenbruk av brukt treverk

GJENBRUK: Valg av kledning er ennå ikke bestemt. Gjenbruk av gammelt treverk bllir diskutert som en mulig løsning.
GJENBRUK: Valg av kledning er ennå ikke bestemt. Gjenbruk av gammelt treverk bllir diskutert som en mulig løsning.

Trenger støtte

Nå starter pengejakten. Hvert av de 20 teamene får 100 000 euro til disposisjon. Det er ikke på langt nær nok for å gjennomføre et så ambisiøst prosjekt.

– De tre tyske teamene som deltok forrige gang mottok 500 000 euro hver fra den tyske regjeringen, forteller Haase som selv kommer fra Tyskland.

– Også det finske teamet fikk statsstøtte, noen hundre tusen euro var det, jeg vet ikke hvor mye, legger han til.

Professor Hestnes vil ikke være med på at økonomi kan svekke den norske deltakelsen.

– Vi har tatt det for gitt at vi får støtte, noen nedre grense for vår deltakelse er ikke vurdert, sier hun.

Nå står søknader for tur. Nærmest står Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.

– Hele prosjektet vil fort kreve en million euro. De tyske deltakerne hadde god støtte fra industrien. Vi må også ha industrielle partnere, sier Hestnes.

TRONDHEIM: Når konkurransen er over skal huset demonteres og settes opp igjen i Trondheim. Da skal det brukes i undervisningen og forskningen ved NTNU.
TRONDHEIM: Når konkurransen er over skal huset demonteres og settes opp igjen i Trondheim. Da skal det brukes i undervisningen og forskningen ved NTNU.

Innovative produkter

Samtlige bedrifter som er med i ZEB kan vente seg en henvendelse.

– Vi ser etter partnere som vil samarbeide om innovative produkter og løsninger. Det er blant annet derfor kledning ikke er endelig bestemt ennå, det avhenger av hvem vi får med på laget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.