NETTARKIV

notiser 2: spesialen

Ole K. Helgesen
8. apr. 2006 - 01:03

Produsentprisindeksen ned

Produsentprisene i industri og bergverksdrift steg med 1,1 prosent i februar, ifølge Statistisk sentralbyrå. Innenfor industrien hadde metaller en prisoppgang på 6,5 prosent. Her er det ikke-jernholdige metaller som bidrar mest til økningen. Denne gruppen har nå steget sammenhengende de siste fem månedene med en oppgang på 29,5 prosent siden september 2005. Her er det i stor grad prisen på aluminium som er en forklaringsfaktor. Prisen på aluminium har steget mye grunnet en generell stor spekulasjon i råvarer, og ikke grunnet mangel på aluminium i markedet. Elektriske og optiske produkter økte prisene med 0,7 prosent i februar, mens maskiner og utstyr hadde en økning på 0,5 prosent. Raffinerte petroleumsprodukter gikk ned 1 prosent etter høye priser i januar. For de andre industrinæringene var det bare mindre endringer.



– Katastrofe hvis det gis dispensasjon

Norsk Hydro vil søke Statens forurensingstilsyn (SFT) om forlenget drift av Søderbergovnene ved aluminiumsverket i Årdal. Bellona mener at det vil være en forvaltningsmessig katastrofe dersom dispensasjon blir gitt.

– Miljøvernminister Helen Bjørnøy må nå på banen og uttrykke tillit til de vurderingene hennes eget embetsverk gjorde for snart seks år siden. Noe annet vil være det samme som å slå beina under den faglige integriteten til miljøforvaltningsorganene. Det finnes ingen nye realiteter i saken og ingen grunn til å gjøre om på vedtaket fra 2001, hevder miløvernorganisasjonen.



Redusert strømforbruk i kraftintensiv industri

Strømforbruket har vært rekordhøyt i Norge det siste året, men i kraftintensiv industri gikk forbruket ned med 0,3 TWh, eller 0,8 prosent i forhold til samme periode ett år før. Forbruket er nå 34,5 TWh, eller 1 TWh lavere enn det høyeste forbruket som noensinne er registrert i denne industrien i en 12-månedersperiode.



Borregaard kjøper ligninvirksomhet i Brasil

Borregaard har inngått avtale om å kjøpe aksjene i det brasilianske ligninselskapet Melbar Produtos de Lignia, Ltda. Borregaard er gjennom Borregaard LignoTech den eneste globale aktøren innenfor ligninbaserte produkter. Melbar har en produksjonskapasitet på 36.000 tonn i Cambara do Sul og kontorer i São Paulo. Oppkjøpet av Melbar gir Borregaard en plattform for å betjene markeder i Brasil og resten av Sør-Amerika.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.