MILJØ

Norske barn like friske som før

Atle Abelsen
6. apr. 2006 - 14:10

Professor og avdelingsdirektør Lorentz M. Irgens ved Folkehelseinstituttet i Bergen har sett tallene fra deres danske «søsterorganisasjon» Sundhetsstyrelsen.

Der kommer det fram at antallet nyfødte med misdannede kjønnsorganer har steget jevnt og trutt, med 23 prosent i perioden 2000–2005.

Ingen fare

– Våre tilsvarende tall fra omtrent samme periode viser ingen signifikant endring, påpeker Irgens.

Han forteller at de likevel har vært forberedt på en viss økning.

– Men det har vært med grunnlag i forbedret diagnostikk, spesielt på ufødte barn. Vi ser likevel ingen signifikant økning, sier han.

Være på vakt

Kjemikeren Christine Karlsen hos miljøstiftelsen Bellona maner til å være på vakt overfor hormonhermere og andre unaturlige stoffer som vi putter i alle slags produkter.

– Vi har ikke den medisinske ekspertisen til å kunne si noe fornuftig om hormonhermere påvirker for eksempel fertiliteten hos mennesker. Men vi ser at dette synes å være tilfellet hos flere dyrearter, sier hun.

Føre var

Karlsen støtter fullt opp om danskenes forslag om en bredt anlagt undesøkelse om emnet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jo mer vi vet, jo bedre er det. Dette er imidlertid et svært vanskelig felt å forske på, fordi det er så mange variabler. Langtidsaspektene gjør også slik forskning ekstra krevende. Derfor vil vi alltid anbefale en «føre-var-holdning», sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.