NETTARKIV

Norsk vindkraft innfrir ikke

VENTETID: Finanskrisen har kuttet ventetiden på vindturbiner og svenkse bønder gleder seg.
VENTETID: Finanskrisen har kuttet ventetiden på vindturbiner og svenkse bønder gleder seg. Bilde: Colourbox
Mona Sprenger
20. mai 2009 - 13:52

Til tross for at Norge har generelt gode vindforhold, klarte ikke norske landbaserte vindturbiner å produsere mer enn gjennomsnittet for andre europeiske land, viser en ny rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).



25 prosent lavere

Med tilnærmet normale vindforhold i fjor produserte norske vindkraftverk 917 GWh, som er cirka 25 prosent lavere enn kraftverkseiernes egne anslag for normalproduksjon. Regnet på samme måte som for IEA-landene, blir kapasitetsfaktoren i 2008 26 prosent.

-Dette er et mønster som har gjentatt seg de siste årene. Det er ikke noe nytt. Nå har vi fått det bekreftet igjen, sier sjefingeniør Knut Hofstad i NVE.



Etterlyser tiltak

Det er registrert 18 vindkraftverk større enn 0,3 MW i Norge. De to eldste kraftverkene er nå 20 år gamle, men disse har ikke vært i drift i 2008. I 2008 økte kapasiteten med 45 MW, i det vesentlige på Bessakerfjellet og Hundhammerfjellet kraftverk.

I 2008 var gjennomsnittlig avvik ca. 700 timer (brukstid). For enkelte kraftverk i normal drift er avviket mellom estimert produksjon og registrert produksjon mer enn 1 000 timer. NVE mener at det er et åpenbart behov for at flere vindkrafteiere iverksetter tiltak slik at anslaget på forventet produksjon blir mer overensstemmende med hva en realistisk kan forvente.



Årsak usikkert

Det er til dels store forskjeller i kraftverkenes produksjon. NVE vil sammen med aktørene se nærmere på hvilke forhold som faktisk påvirker produksjonen fra vindkraftverk ved en gitt vindstyrke.

-Vi vet ikke hva årsaken er. Det er dette vi vil prøver å finne ut av. Det kan hende at virkningen av ising og turbulens er undervurdert. Det kan også hende at plassering av vindturbinene har vært uheldig, sier Hofstad.



Nye vindkraftprosjekter bedre

For nye, større vindkraftprosjekter var resultatet noe bedre med en produksjon som var ca. 18 prosent lavere enn forventet. Dette mener NVE tyder på at resultatene kan bli bedre i framtiden etter hvert som erfaring og forskning gir grunnlag for å innføre bedre teknologi og beregningsmetoder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I 2008 ble det produsert 917 GWh vindkraft i Norge i 18 registrerte vindkraftverk. Samlet installert ytelse er nå 429 MW fordelt på 200 vindturbiner. Gjennomsnittlig turbinstørrelse er beregnet til 2,15 MW.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.