IT

Norsk superminne i stor skala

SKALA: Numascale-sjef Kåre Løchsen (foran) og nestkommanderende Einar Rustad får mulighet til å teste ut minneteknologien i stor skala.
SKALA: Numascale-sjef Kåre Løchsen (foran) og nestkommanderende Einar Rustad får mulighet til å teste ut minneteknologien i stor skala. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
15. nov. 2011 - 07:21

Nå får det norske teknologiselskapet Numascale mulighet til en real test av sin teknologi som øker regnehastigheten i superdatamaskiner.

De har signert avtale med Universitetet i Oslo og IBM om et pilotprosjekt der avanserte beregninger skal utprøves i stor skala. Med prosjektmidler fra Norges forskningsråd, UiO og PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), skal partnerne bygge opp en regneressurs basert på teknologien fra Numascale.

– Regneanlegget vil være det største av sitt slag og åpne for nye måter å benytte avanserte regneressurser i forskning, skriver partene i en pressemelding.

Les også: Større kraft med norsk brikke



Deler minnet

Teknologien gjør det mulig å bygge opp store datasystemer med mange prosessorer som deler hele systemets minne (RAM), ved hjelp av såkalt ”shared memory”. Med Numa Connect-teknologien kan man koble sammen flere mindre servere til en stor systemenhet på en mer effektiv måte. Dette kan bidra til store kostnadsbesparelser.

– Vi mener dette vil revolusjonere hvilke muligheter man har når man skal gjøre avanserte beregninger, noe som i dag er avgjørende for utviklingen innen industri og forskning, sier daglig leder Kåre Løchsen i Numascale AS.

Les også: Ensom norsk superdatasvale



Solfysikk

Teknologien er spesielt godt egnet for oppgaver som krever mye minne eller der problemet består av tett koblede elementer som påvirker hverandre. Slike problemer er vanlige innenfor områder som livsvitenskap, klima og solfysikk.

Ved hjelp av denne teknologien kan forskerne programmere uten å måtte dele opp problemene. Det gjør programmeringsoppgaven mye enklere og gir mulighet til å behandle større datamengder.



Nye muligheter

– NumaConnect-teknologien åpner for utforskning av flere forskningsproblemstillinger som med dagens teknologi har vært vanskelige å angripe, sier Hans Eide, gruppeleder for vitenskapelig databehandling ved USIT, Universitetets senter for informasjonsteknologi ved UiO.



Tungregning

IBM ser muligheter for denne norskutviklede teknologien på flere områder.

– Vi bidrar med IBMs teknologi og kompetanse på tungregning for å bistå akademia og forskerne i å løse viktige samfunnsutfordringer på en mer effektiv måte, sier Asbjørn Søgstad, leder for maskinvaredivisjonen i IBM Norge.

Det er IBM som produserer chipene i Numascales løsning som kobler serverne sammen via minnebussen.

KORT: Numascales minneteknologi er produsert av IBM-komponenter. Nå skal partene jobbe sammen i et større pilotprosjekt. (Foto: Odd Richard Valmot) Odd Richard Valmot

Røtter i Norsk Data

Oslo-bedriften Numascale har, med støtte fra Innovasjon Norge, utviklet teknologien over lengre tid. Selskapet har røtter helt tilbake til Norsk Data, hvor ideen til teknologien ble unnfanget. Numascale har jobbet tett med UiO for å få realisert et større system bygget på teknologien.



Prototype

Prosjektet er ett av fem prototypsystemer som det europeiske partnerskap for avansert tungregning (PRACE) etablerer i 2011. Prototypsystemene benyttes for å måle, og eventuelt forbedre, ytelsen av beregningsintensive vitenskapelige applikasjoner som bruker flere hundre eller tusen prosessorer samtidig.

Systemene benyttes også for å vurdere nye teknologier i vanlige produksjonsforhold, for eksempel når det gjelder energiforbruk, skalerbarhet, vedlikehold og drift. Notur og PRACE står for halvparten av investeringssummen hver, mens UiO bidrar med kompetanse, strøm og øvrig infrastruktur. Notur er den nasjonale infrastruktur for beregningsvitenskap i Norge.

Les også: Gjennom nåløyet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.