OLJE OG GASS

Norsk sokkel sprekker for 95 milliarder

Prosessanlegget for Snøhvit på Melkøya utenfor Hammerfest.
Prosessanlegget for Snøhvit på Melkøya utenfor Hammerfest. Bilde: Anders J. Steensen
6. nov. 2008 - 14:13

Ormen Lange og Snøhvit alene styrer i retning av en kostnadssprekk på 67,4 milliarder kroner.

Les også: Ny milliardsmell for Snøhvit

Ormen Lange

En oversikt Olje- og energidepartementet har laget over investeringsanslagene viser at samtlige prosjekter på sokkelen, unntatt to, ser ut til å bli dyrere enn opprinnelig beregnet.

De to er KEP2010 (Kårstø Expansion Project) og Valhall videreutvikling.

Prestisjeprosjektet Ormen Lange i Møre og Romsdal blir 34,545 milliarder kroner dyrere enn beregnet, noe som tilsvarer en kostnadsøkning på 47,6 prosent.

Prislappen for Ormen Lange ligger an til å bli 107 milliarder kroner, sammenlignet med 73,6 milliarder kroner som prosjektet opprinnelig var beregnet til å koste.

Les også: Kraftig sprekk for Ormen Lange fase II

Snøhvit

Som en god nummer to i kostnadsavvik kommer det andre norske prestisjeprosjektet, Snøhvit i Finnmark.

Les også: Beklager problemene ved Snøhvit-anlegget

I Olje- og energidepartementets oversikt er tallene for Snøhvit ikke med, men NTB har fått oppdaterte tall hos Statoil/Hydro som tilsier en sluttregning på mellom 71,9 og 74,4 milliarder kroner.

Opprinnelig var Snøhvit beregnet å koste 41,5 milliarder kroner, slik at det her kan bli en overskridelse på opptil 32,9 milliarder kroner.

På de tre neste plassene kommer Alvheim, Skarv og Statfjord senfase. På disse utbyggingene ligger det an til overskridelser på fra 4 til 8,6 milliarder kroner.

Godt, men dyrt

Informasjonssjef Kitty Eide i Norske Shell bekrefter at fase II av Ormen Lange-utbyggingen ligger an til å bli langt dyrere enn opprinnelig beregnet, men at det likevel ikke er noen tvil om at prosjektet vil bli gjennomført som forutsatt. Det er samtlige eiere i lisensen enige om.

Hun sier at fase II er en svært kompleks utbygging som er mer krevende enn først antatt. Det er en subsea-løsning med avansert undervannsteknologi på store havdyp som skal gjennomføres, og mye av dette er teknologisk nybrottsarbeid som vil komme hele oljenæringen til gode.

Hun sier at erfaringene fra det første driftsåret for Ormen Lange har vært gode. Regulariteten har vært meget god. Seks brønner er nå i drift.

Fire faser

Mye av utbyggingen av Snøhvitprosjektet gjenstår også. I likhet med Ormen Lange er det bare fase I som er ferdig. Det er allerede investert 48,1 milliarder kroner i anlegget som nå står ferdig.

Informasjonsleder i StatoilHydro, Terje Kojedal, sier til NTB at det gjenstår 20,8 milliarder kroner for å gjennomføre fase II.

I tillegg skal det brukes mellom 2,5 og 5,5 milliarder kroner på å utbedre teknologien på anlegget, som ikke fungerer optimalt. Summeres disse tallene, vil sluttregningen kunne bli 74,4 milliarder kroner.

– Vi bommet grovt på anslagene, mens så var da også forutsetningene helt annerledes da disse ble laget enn de er i dag. Alt er blitt mye dyrere, men vi har utført pionerarbeid som har gitt oss verdifull kompetanse, sier Kojedal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.