IT

Norsk prestisjesatelitt skal gi cruiseskipene like raskt internett som på land

Thor 7 er klar.

Satellittsjef: Morten Tengs er direktør for Telenor Satellite Broadcasting og vil få en ny melkeku på 1 grad vest oppe i geostasjonær bane.
Satellittsjef: Morten Tengs er direktør for Telenor Satellite Broadcasting og vil få en ny melkeku på 1 grad vest oppe i geostasjonær bane. Bilde: Odd Richard Valmot
13. feb. 2016 - 07:00

I april i fjor ble Telenors nye satellitt, Thor 7, skutt opp fra Fransk Guyana.

I løpet av noen uker jobbet den seg utover til geostasjonær bane og foldet ut de enorme solpanelene sine. Siden har det vært måneder med testing og tuning. Men nå er «butikken åpen og salget i gang». 

Landkapasitet til havs 

Som tidligere satellitter, skal Thor 7 formidle kringkastet TV. Men denne skal også sørge for at enorme havområder i nord og i Middelhavet – og Antarktis – får toveis dataforbindelse.

Rundt 70 prosent av satellittens kapasitet vil blir brukt til kringkasting i starten, men Telenor tror at mesteparten vil brukes på datasamband i løpet av bare noen få år.

Spesielt store båter med mange passasjerer, som cruiseskip og ferger, er interessante kunder. Turister og reisende vil ha den samme tilgangen til internett og datatjenester som de er vant med på land, og det ønsker Telenor å sørge for. 

Midlertidig oljedipp 

På tross av intenst salg har ikke Telenor solgt ut kapasiteten til Thor 7.

Selv om behovskurvene peker oppover, merkes det at oljemarkedet ikke er hva det var. Likevel tror direktør for Telenor Satellite Broadcasting, Morten Tengs, at oljedippen vil ha en kortvarig påvirkning på datamarkedet.

Prognosene tyder på at den overkapasiteten som finnes nå, vil forsvinne i løpet av to til tre år. Etter det blir behovet større enn det dagens satellitter kan levere. 

– Markedet øker 12 til 14 prosent i året, og det er databehovet til de store passasjerbåtene som vokser mest. Det er hundrevis av slike båter i de havområdene Thor 7 dekker, forteller Tengs. 

– I tillegg er det et stort antall ferger og såkalte superyachter i disse områdene, og de vil alle ha god nettforbindelse. Vi tidlig ute med å bruke Ka-båndet til slik transmisjon og det gjør at vi kan levere høye bitrater. 

– Vi kan levere 70 Mbit/s ned til båtene og 7 Mbit/s opp i dag. Men når vi får tilgang på den nye modemteknologien som er under utvikling, vil kapasiteten ned til båtene kunne øke til et sted mellom 300 og 400 Mbit/s, tror Telenor-direktøren.

Stabile priser 

I følge Tengs gjelder den samme prismekanismen på havet som på land: Prisene er stabile, men kundene får stadig mer kapasitet for det samme beløpet.

Hilsen fra Antarktis: Veldig langt fra gamlelandet kan Ulf Gunnar Samuelsen kose seg med god internettkapasitet og norske TV-kanaler formidlet via Thor 7. <i>Foto: Odd Richard Valmot</i>
Hilsen fra Antarktis: Veldig langt fra gamlelandet kan Ulf Gunnar Samuelsen kose seg med god internettkapasitet og norske TV-kanaler formidlet via Thor 7. Foto: Odd Richard Valmot

Og behovet for datakapasitet øker stadig. Moderne skip av alle størrelser trenger dataforbindelse til rederier og tjenesteytere. Båtene er blitt noder i systemer som samler inn data med sensorer om bord, og behandler og analyserer dem i nettskyen. 

Thor 7 er bygget for å ha en levetid på 15 år. Men Telenor forventer at satellitten holder i minst 20 år, og kanskje en god del lenger også.

Det som før eller siden vil gjøre den ubrukbar, er mangel på drivstoff. Det vil til slutt bli brukt opp som følge av de stadige banekorreksjonene som må gjøres for å holde satelliten på rett kurs. 

Også mot Antarktis 

Thor 7 har 25 transpondere som sender mot hvert sitt havområde. En av dem er rettet mot Antarktis.

Der er den norske Trollbasen en viktig bruker, og de har benyttet samband via Thor siden i august.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.