INDUSTRI

Norsk laserbasert multimåler gir bedre innsyn i strømmende gasser

Kan spare drivstoff og redusere utslipp.

Laserblikk: Med LaserGas iQ2 kan industri, kraftverk og andre som driver med forbrenning og behandling av gass få kontinuerling målt sammensetningen av viktige gasskompontenter og temperatur. Det norske måleinstrumentet som er utviklet og bygget hos NEO Monitors på Skedsmo utenfor Lillestrøm er mottatt med begeistring i USA.
Laserblikk: Med LaserGas iQ2 kan industri, kraftverk og andre som driver med forbrenning og behandling av gass få kontinuerling målt sammensetningen av viktige gasskompontenter og temperatur. Det norske måleinstrumentet som er utviklet og bygget hos NEO Monitors på Skedsmo utenfor Lillestrøm er mottatt med begeistring i USA. Bilde: NEO Monitors
3. aug. 2015 - 12:07

Norske NEO Monitors har i løpet av 30 år bygget seg opp fra en ide til å bli en av verdens ledende leverandører av utstyr for å analysere gasser mens den strømmer forbi.

Nå tar de neste skritt mot sanntids gassanalyses «hellige gral». De lanserer et instrument som kan gi kontinuerlig informasjon om fire gasser og temperatur. Samtidig.

Laserstråle

NEO Monitors sin ide er enkel, men i praksis er det de gjør svært vanskelig. De skyter en laserstråle gjennom en gassblanding som strømmer forbi. På den andre siden fanger en sensor opp strålen.

Når de vet hva de sender ut og hva som kommer frem kan de bestemme hvor som er absorbert av gassen de måler. Her, som på som mange andre måter, er det i algoritmene mye av kunnskapen ligger.

Med voldsom satsing på forskning og utvikling har de klart å holde seg i teten av utviklingen i snart 30 år. Konkurrenter har kommet og gått, eller blitt kjøpt opp.

Salgsinntektene til selskapet har mer enn doblet seg fra drøyt 64 millioner kroner i 2010, til over 144 millioner kroner i 2014. 95 prosent av produksjonen selges til utlandet.

Nå konkurrerer de med de store som Siemens og andre. Før har de laget utstyr for å måle én og én gass. Nå legger de seg først i løypen for multigassmåling.

Les også: Dette er Norges smarteste industribedrift

Tatt av

– Vi har vært så små at vi nesten har gått under radaren til de store vi konkurrerer med i dag. Helt til for to-tre år siden. Da ble markedet for alvor klar over oss. I fjor vokste vi 30 prosent. Over 95 prosent av det vi produserer her på Skedsmo går til eksport, sier sjefen for NEO Monitors, Ketil Gorm Paulsen.

Han mener det å kunne måle konsentrasjonen av komponenter i gasstrømmer blir stadig viktigere i mange markedet.

Olje og gass, kjemiske industri og ikke minst energiproduksjon basert på fossile energibærere har stort behov for å vite sammensetningen av gassene som strømmer gjennom anleggene.

Les også: Den kan jobbe i 10 måneder på 1000 meters dyp

Miljøvern

Selv om fossil energi neppe kan karakteriseres som miljøvennlig, kan NEO Monitors hjelpe energiprodusentene til å øke virkningsgraden.

Det betyr mindre forbruk av drivstoff, enten det er kull, olje, gass eller søppel, og det resulterer i lavere utslipp.

– Hvis det er store variasjoner i kildene til en prosess er det tilsvarende vanskelig å styre den. Men når vi kjenner variasjonene kan vi styre den mye bedre og optimalisere. Det at vi nå kan måle O2, CO2, CH4 og H2O, i tillegg til temperatur i det samme instrumentet, gjør måling både billigere og mer effektivt. Et enkelt instrument er vesentlig rimeligere enn fem separate. I tillegg er installasjonen og service vesentlig rimelig. Dette instrumentet kan se inn i en forbrenningsprosess opptil 1200 grader slik at den kan styres bedre. Man trenger ikke spare så mye drivstoff i et termisk kraftverk før slikt utstyr betaler seg tilbake, sier Paulsen.

Les også: Slik gjør du mobilen om til et proft termokamera

Store interesse

Det nye instrumentet for multigassmåling har fått svært god mottakelse. Selskapet har fortalt om det til instrumenteringsingeniører i USA, og ifølge selskapet har de mottatt begeistring for produktet. Flere instrumenter er plassert ut til pilotkunder og resultatene er oppløftende.

Når Teknisk Ukeblad gjerne vil vite litt mer om den nye måleteknikken blir vi møtt med taushet.

– Vi skulle gjerne sagt mer om det, men nå handler det om å sikre rettighetene. Vi har søkt de nødvendige patentene, men vi venter med å snakke om teknologien til vi er helt sikre, smiler Paulsen.

Han er sikker på at dette blir en suksess og at de vil selge over 100 instrumenter neste år, selv om hvert instrument vil koste et sted rundt en halv million kroner. Selskapet ser ikke noen problemer med å være i høykostlandet Norge.

– Vi har et godt utgangspunkt for kompetanseselskaper med usnobbede og fokuserte bedriftskulturer her i landet. Kostnaden for flinke folk er ikke så stor som man skulle tro, sier han.

Mer i vente

Få norske bedrifter er så forskningstunge som NEO-gruppen. De pløyer mellom 10 og 15 prosent årlig tilbake til FoU. Svært mange av de 75 ansatte arbeider med å utvikle ny teknologi.

– Vi har også etablert selskapet HySpex, som forsker på hyperspektral avbildning, det vil si et optisk spekter som går langt under og over det øyet kan se. Vi tror det kan blir et bli et fremtidig vekstområde. Men det er også masse igjen å gjøre innen lasermåling. Det at vi har klart fire gasser i samme instrument er jo ingen endestasjon, sier han.

Les også: Se hvordan kloakk fra 4,5 millioner amerikanere forvandles til gjødsel og strøm

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.