IT

Norkring vant den nye digitale radiofrekvensen

Med Riksblokk II kan vi få enda flere radiokanaler på DAB+.

Sjefen for Telenoreide Norkring, Torbjørn Teigen, skal bygge ut DAB-nettet i Norge
Sjefen for Telenoreide Norkring, Torbjørn Teigen, skal bygge ut DAB-nettet i Norge Bilde: Odd Richard Valmot
27. apr. 2012 - 08:25

I går hadde Post- og teletilsynet auksjon på en ny riksdekkende frekvensblokk i 200 MHz-området, det frekvensområdet som benyttes til DAB-radio.

Norkring ble vinneren av Riksblokk II foran en annen utbygger som også tilbød nøyaktig samme pris: Fire millioner og fire tusen kroner. Men den andre utbyggeren la inn budet et kvarter senere, og gikk ikke høyere i pris. Hvem som bød blir kjent om en uke.

Selv om den nye frekvensen er teknologinøytral er den båndlagt til digital kringkasting. I praksis vil det bety at den vil bli brukt til DAB+. Konsesjonen vil gjelde frem til 2031.

Les også: FM-slutt i 2017

Bedre i byene

Teoretisk kan frekvensen gi ytterligere rundt 15 riksdekkende radiokanaler. Om det er marked for det er en annen sak.

– Med alle NRK-kanalene og 15 kommersielle radiokanaler som er riksdekkende tror jeg ikke det blir så stort marked igjen til nok en helt riksdekkende kanal. Jeg tror den andre riksblokken vil fylle ut dekningen i byer med mer lokale, sier sjefen for Norkring, Torbjørn Teigen.

Norkring: Bygger digital-tv i Europa

Flere nisjekanaler

– Vår jobb er å forsøke å tilby frekvensressurser som markedet etterspør, og vi tror Riksblokk II kan være et godt alternativ for å lage ulike nisjekaneler, sier seksjonssjef for kringkasting og faste tjenester i Post- og teletilsynet, Bjarte Sørhus.

Sørhus peker på at DAB/DAB+ gir svært store muligheter for å tilby både flere og spissere radiokanaler enn det som har vært mulig med analog radio som FM. Allerede på Riksblokk I og Regionblokken har vi fått et større utvalg av radiokanaler enn det som har vært mulig med FM.

Les også: Knapp tid for DAB-utbyggingen

Slukking driver DAB

Etter mange magre år er det igjen stor fart i utbyggingen av digital radio. Digital radio kom i skyggen av den digitale overgangen på TV, både i bakkenettet og i de andre distribusjonskanalene. Beslutningen om å legge ned FM-båndet har nå satt fart i utbyggingen. For at den skal kunne gjennomføres kreves det en dekning som er like stor som beredskapskanalen P1 har i dag.

I løpet av tre år skal derfor den såkalte regionblokken, som NRK skal disponere, bygges ut til 99,89 prosent dekning. Dagens Riksblokk 1 vil bygges ut til 90 prosent dekning og kan bære rundt 15 radiokanaler på DAB+.

Det kan høres rart ut at regionblokken vil ha bedre dekning enn riksblokken, men navnet indikerer at denne blokken vil inneholde NRK sine distriktssendinger også.

Les også: 70 norske radiokanaler

Tre sesonger

– Det er bare tre utbyggingssesonger mellom nå og full dekning i DAB-nettet. Dette må gjøres når det ikke er snø i fjellet. Teoretisk er ikke det så vanskelig, men utbyggingen kommer samtidig som det er en kraftig utbygging av nødnettet og 4G. Det betyr at det er mangel på montører som skal sette opp de mellom 650 og 1000 senderne som vil trengs får å få den nødvendige DAB-dekningen, sier Teigen.

Les også: Snart slutt på mellombølgen

Fornyet interesse

Storbritannia og Norge var tidlige ute med DAB, men ellers har interessen vært laber. Nå er det igjen blitt fart i utbyggingen i Europa og andre deler av verden. Den nye DAB+ standarden har vært en viktig driver som med sin mye mer effektive koding har nesten fordoblet kapasiteten på den samme frekvensen.

I dag er det Tyskland som er blitt det store europeiske digitalradiolokomotivet – og Frankrike er på vei dit. Men fremdeles er det bare Norge som har offentliggjort en dato for nedlegging av FM-båndet.

Fikk du med deg disse sakene?

Slik lager smarttelefonene trøbbel i mobilnettet 

– Datavekst kveler både kapasitet og økonomi

Snart får du bedre nett-TV

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.