KRAFT

Norges første HT-brenselscelle i drift

Brenselcellen utviklet av Prototech. 
Landets første høytemperatur brenselscelle på gass er i drift på Kollsnes utenfor Bergen. Teknologien er utviklet og produsert av Prototech i Bergen. Det var forskningsminister Tora Aasland som innviet den før påske 2008.
Brenselcellen utviklet av Prototech. Landets første høytemperatur brenselscelle på gass er i drift på Kollsnes utenfor Bergen. Teknologien er utviklet og produsert av Prototech i Bergen. Det var forskningsminister Tora Aasland som innviet den før påske 2008. Bilde: Prototech
Anders J. Steensen
13. mars 2008 - 13:33

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland åpnet i dag anlegget som er det første i sitt slag her i landet, en høy temperatur faststoff brenselscelle som leverer 3 kW elektrisk kraft og 3 kW damp.

Den viktigste motivet for å utvikle høytemperatur brenselcelleteknologi i Norge er en betydelig miljøgevinst.

Tilskudd

En slik brenselscelle kan enkelt utfylle vannkraften som varme- og strømgiver.

Strømgeneratorer og kraftverk basert på denne teknologien kan oppnå høy virkningsgrad, selv på små anlegg. Strøm til for eksempel en boligblokk kan produseres lokalt fra naturgass, der spillvarmen kan brukes til vannbåren varme, noe som kan gi over 80% virkningsgrad på brenselet.



Bergensk samarbeid

Samarbeidet mellom Prototech og BKK som nå har gitt BKK pilotanlegg, er svært viktig for å få utviklet systemer av kommersiell størrelse og for å få etablert produksjonsteknologi for storskala produksjon.

Et annet av prosjektene som brenselscellene er tenkt brukt i er ZEG, hvor den høye temperaturen er tenkt til å brukes for å dampreformere naturgassen til hydrogen. Resten blir CO 2 som kan fanges inn og lagres. Dette prosjektet går i regi av Institutt for Energiteknikk, IFE.



Best utnyttelse av hydrokarboner

Det foregår betydelig forskningsaktivitet på høytemperatur brenselceller andre steder i verden, men i Norge er miljøet ved Bergens baserte CMR og Prototech unikt.

Teknologien er utpekt av US Department of Energy som den prinsipielt beste metoden for produksjon av elektrisk kraft fra hydrokarboner i kombinasjon med CO 2 fangst, og dette har utløst betydelige forskningsmidler i Amerika, men i Norge ligger man noe etter- og anlegget på Kollsnes blir det eneste.



80 prosent virkningsgrad

Brenselscellen som er installert hos BKK på Kollsnes produserer 3 kW elektrisitet og 3 kW varme. Den skal brukes til forskningsformål. Totalvirkningsgraden er på 80 prosent. Brenselscellen er en såkalt Solide Oxide Fuel Cell, SOFC, som gir høy virkningsgrad og ingen utslipp av NO x eller SO x.

Det foregår en betydelig forskningsinnsats verden over rundt SOFC.

Målet er å kunne bygge kraftverk basert på denne teknologien. Siemens-Westinghouse ser blant annet på å bygge gassturbiner hvor brenselcellen gir varme i brennkammeret. Disse kraftverkene vil ha høy virkningsgrad og ren CO 2 som utslipp, som gjør det enklere å fange og håndtere klimagassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.