KRAFT

– Norge vil flyte over av kraft

TA REGNINGEN: - Produsenten som har glede av utenlandsforbindelsen bør betale for dem, mener energiveteran Erling Disen, som advarer mot omfattende fornybarinvesteringer i Norge.
TA REGNINGEN: - Produsenten som har glede av utenlandsforbindelsen bør betale for dem, mener energiveteran Erling Disen, som advarer mot omfattende fornybarinvesteringer i Norge. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
28. okt. 2009 - 08:22
Vis mer

– Det bør være en del av Norges forpliktelser i forhold til Fornybardirektivet, sier den tidligere NVE-sjefen, som holdt et innlegg på NVEs Energidager 2009.



Kan erstatte kullkraft

Disen frykter at Norge skal flyte over av kraft, og at det er bedre for klimaet å satse ute.

– Bare vannkraften er stedbunden. Det blåser overalt. Det er sol overalt. Vi bør lokalisere fornybarproduksjonen der etterspørselen er. Det finnes en hel del gamle kullkraftverk som både er ineffektive og miljøfarlige på kontinentet som kan erstattes med ren kraft, sier energiveteranen, som synes at Statkrafts vannkraftinvesteringer bør være med i det norske regnestykket.



Spott-pris

Direktivet pålegger hvert EU-land å øke sin fornybarandel med minst 5,5 prosent. På toppen av dette kommer et tillegg som beregnes ut fra landets bruttonasjonalprodukt.

Prinsippet er at rike land må påta seg større forpliktelser enn mindre velstående stater. Disen mener at EU-direktivet er positivt med hensyn til klimautviklingen, men at situasjonen i Norge er en helt annen en for mange av EU-landene.

– Egentlig skulle Norge rolig kunne lene seg tilbake med sin 60 prosent fornybarandel. Slik er det ikke. Det kan ende opp med at vi må øke vår produksjon til hele 75 prosent. Det vil kreve en omfattende opprustning av vannkraft, mye småkraft, noe vind og bio, sier han, og rister på hodet.

– Hva skal vi med denne elkraften? Konsekvensene kan bli at subsidiert kraft vil bli solgt til spottpris etter at kablene går fullastet. Og da mener jeg spottpris med to t-er.



Trenger ikke vind

Den tidligere NVE-sjefen mener at det er helt riktig at regjeringen nå i statsbudsjettet demper utbyggingsmålene for vindkraft.

– Det var en lidelse å høre regjeringen i forkant av valget bli kritisert av opposisjonen for at den hadde fått bygd ut for lite vindkraft, og at den ikke klarte å forsvare det. Det er helt riktig å ikke bygge ut mer. Det er det ikke behov for, sier Disen, som mener at det heller ikke er fornuftig at Enova skal subsidiere disse prosjektene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre


Spindelvev av nett

– Hvis vi skal fylle opp Norge med 30-40 TWh ekstra vil vi trenge enda flere ledninger, og det er bare å se hvor mye strid det er rundt de som er på gang nå.

Disen mener at det vil kreve et spindelvev av ledninger, hvis Norge skal fylle opp med vindkraft helt opp til Finnmark.

– Jo lenger nord, jo større behov for ledninger blir det. Hvem skal betale for disse ledningene? Produsenten som har glede av utenlandsforbindelsen bør betale for dem, og denne prosessen bør løftes opp på et europeisk nivå.

Her hjemme mener Disen at det bør satses hardt på forskning og egne langsiktige behov.

– Og vi bør skifte ut oljefyringen. Den bør fases ut.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.