UTENLANDS: Norge må til utlandet for å finne kompetanse nok til å bygge egne ishaller. (Bilde: UCSD)

Norge uten ishall-kompetanse

  • Bygg

Anleggsrådgiver Rolf Taraldsen i Norges ishockeyforbund mener det er nødvendig å hente inn svensk eller finsk kompetanse for å bygge ishaller.

Høyst nødvendig

- Ja, det er høyst nødvendig, og det sier seg nesten selv. Når det er over 300 ishaller i Sverige, og over 250 ishaller i Finland, må de jo klare dette bedre enn oss, sier Taraldsen.

- Det er heller ikke bygd ishaller siden 1996 i Norge, bortsett fra Skienshallen i 2005. Denne hallen ble for øvrig tegnet av det svenske firmaet Wisme Sport Consult. De hadde også oppfølgingen under byggeprosessen, sier Taraldsen.

Mange hensyn

Taraldsen mener det er mange hensyn å ta i forhold til for eksempel materialvalg.

- I en ishall er det uteklima innendørs, og det stiller andre krav enn for eksempel et næringsbygg gjør. Et slikt bygg har blant annet overtrykk, mens det i en ishall skal være undertrykk på grunn av luftfuktigheten som skaper tåkedannelse og kondens.

Hyllevare

Taraldsen påpeker at det både i Sverige og i Finland er serieproduksjon av ishaller som settes opp som et byggesett.

- Ishaller er som hyllevare å regne i disse landene. Slik er det overhodet ikke i Norge, men det finnes flere norske firmaer som samarbeider med svenske entreprenører som bygger ishaller, så det skulle være mulig å samarbeide. Når det gjelder selve kjøleteknikken, har flere norske firmaer veldig god kompetanse. For en ting er sikkert - heretter skal alt under tak. Det blir ikke bygging av åpne isflater mer, sier Rolf Taraldsen.

Har du en strategi for smarte bygg?
TU arrangerer «Smarte hjem og bygg 2016» den 1. desember 2016.