KLIMA

Norge og Australia til CO2-kamp

KOMMER FRA ENERGIPRODUKSJON: Metan er en mange ganger sterkere drivhusgass enn CO2, og stammer blant annet fra våtmarksområder, fra husdyr og fra kull- og gassproduksjon..
KOMMER FRA ENERGIPRODUKSJON: Metan er en mange ganger sterkere drivhusgass enn CO2, og stammer blant annet fra våtmarksområder, fra husdyr og fra kull- og gassproduksjon.. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
19. des. 2008 - 11:34

Australias statsminister Kevin Rudd fastsatte nylig mål om å redusere CO 2-utslippene med minimum 5 % fra 2000-nivå innen 2020.

Vits

Australske miljøvernere mente klimaplanen var en vits, og at regjeringens løsning på klimaproblemet var ”kvalmende”.

Til sammenlikning vedtok EU nylig å redusere utslippene med 20 prosent fra 1990-nivå innen 2020.

Les også: Historisk klimaavtale for Europa

Avtale

Det hindrer ikke olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i å signere en ny samarbeidsavtale med Australia rundt fangst og lagring av CO 2.

– Dette er helt i tråd med regjeringens målsettinger, ikke minst fordi CO 2-fangst på kullkraftverk internasjonalt kommer til å ha stor betydning – og Australia har mye kull. Jeg har derfor på vegne av Norge takket ja til å være såkalt ”founding member”, og ser frem til en felles innsats med Australia på dette området, sier Riis-Johansen i en pressemelding.

Samarbeidet dreier seg blant annet rundt opprettingen av et internasjonalt institutt for å realisere fullskala CO 2-håndteringsprosjekter globalt.

Nødvendig

Instituttet vil ligge i Australia, og skal stå for rådgivning, koordinering og andre tiltak rundt realisering av globale prosjekter, blant annet koordinering av finansiering.

– Både den norske og den australske regjeringen arbeider internasjonalt for å øke forståelsen for at fangst og lagring av CO 2 er et av flere nødvendige tiltak for å kunne kutte vesentlig i de globale utslippene av CO 2 så fort som mulig, sier Riis-Johansen.

Les også: Vil rense alle gasskraftverk i EU

Statsekretær Liv Monica Stubholt, Olje- og energidepartementet.
Statsekretær Liv Monica Stubholt, Olje- og energidepartementet.

Vil påvirke

Terje Riis-Johansen var ikke tilgjengelig for kommentarer i dag, men statssekretær Liv Monica Stubholt sier til TU.no at regjeringen også vil bruke samarbeidsavtalen med Australia til å påvirke holdningene videre.

– Denne avtalen vil gi et konkret samarbeidsrom, og dermed også rom for å ha dialog om hva som skal være målet i klimapolitikken.

Hun mener Australia har gjort politisk helomvending i klimapolitikken bare på kort tid.

– Mens de tidligere lå langt tilbake på klimaspørsmål, har de hatt en klar politisk endring i det siste. Jeg tror det har sammenheng med en tydelig stemning i befolkningen som ønsker at politikerne skal gripe fatt i saken. Australia er i tillegg hardt rammet av klimaendringene, med flere tørkeår på rad, og ligger sårbart an for videre forverringer, sier Stubholt.

Storbritannia og Sør-Korea har også signert avtalen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.