KLIMA

Norge kan importere CO2

LAGRING: Norge vil at CO2 fra kullkraftverk som dette skal kunne fraktes til Nordsjøen for lagring, men per i dag er det både ulovlig å frakte CO2 over landegrensene og å lagre CO2 under havbunnen. Men dette skal nå endres.
LAGRING: Norge vil at CO2 fra kullkraftverk som dette skal kunne fraktes til Nordsjøen for lagring, men per i dag er det både ulovlig å frakte CO2 over landegrensene og å lagre CO2 under havbunnen. Men dette skal nå endres. Bilde: PHILIPPE NEU
Kjetil Malkenes Hovland
3. nov. 2009 - 13:12

Både Norge og Storbritannia håper å kunne tjene penger på gamle olje- og gassfelter i Nordsjøen ved å lagre CO2 der.

I forrige uke kom en ny avtale på plass som gjør at det er mulig å frakte CO2 mellom landene, noe som til nå har vært forbudt.

Den internasjonale maritime organisasjonen (IMO) stemte for å endre Londonprotokollen som forbyr import og eksport av CO2. Protokollen er et tillegg til Londonkonvensjonen.

Har vært i samtaler

Norge har den siste tiden vært i samtaler med flere land for å sikre flertall for å oppheve eksport- og importforbudet av CO2.

– Det er utstrakt skepsis i mange europeiske land mot lagring på land, som for eksempel i Tyskland. Det er åpenbart bedre å lagre CO2 til havs, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til BT nylig.

– Med dette fjernes derfor et viktig hinder for utviklingen av CO2-fangst og lagring som klimatiltak på verdensbasis, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding i forrige uke.

Vil fange europeisk CO2

Det kan ta flere år å ratifisere den nye protokollen, men eksperter sier ifølge nettstedet BusinessGreen at dette vil få utviklingen av CO2-fjerning (CCS) til å skyte fart. Det vil kunne legge grunnlaget for CCS-nettverk som fanger CO2 fra hele Nord-Europa og lagrer det under Nordsjøen.

Storbritannia var ett av 15 land i IMO som stemte for å endre Londonprotokollen. Bare Kina stemte imot. Det trengs to tredjedelers flertall for å ratifisere protokollen.

– De har all grunn til å ratifisere avtalen. Det ville være uvanlig om de ikke gjorde det, sier Jeff Chapman i Carbon Capture and Storage Association ifølge BusinessGreen.com.

Ville unngå giftdumping

EU-landene har forpliktet seg til å støtte utviklingen av CCS-teknologien, og har tidligere støttet en avtale som fjerner forbudet mot å lagre CO2 under havet. Denne er heller ikke ratifisert. Avtalene ble opprinnelig laget for å unngå dumping av giftig og radioaktivt avfall, men nå gjøres det et unntak for CO2 av hensyn til klimaet.

En talsmann for IMO sier at det er årevis til land som Storbritannia kan leie ut plass for CO2-lagring.

– Dette er en langvarig prosess. Det kan ta årevis, det er sikkert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.