ARKIVNYHETER

Norge er ledende innen geofysikk

FORNØYD: Divisjonsdirektør for viteskap i Norges forksningsråd, Anders Hanneborg kan være fornøyd med fornsingen innefor geofagene. For mange andre områder er situasjonen mer uklar.
FORNØYD: Divisjonsdirektør for viteskap i Norges forksningsråd, Anders Hanneborg kan være fornøyd med fornsingen innefor geofagene. For mange andre områder er situasjonen mer uklar. Bilde: Arkiv
Anders J. Steensen
17. nov. 2011 - 13:14

Kvaliteten på norsk geofaglige forskning er internasjonalt ledende innen flere felt, fastslår et internasjona ekspertpanel . Miljøene som er evaluert er blant annet helt sentrale for å videreutvikle oljeindustrien og møte utfordringene innenfor klima og fornybar energi

Dette konkluderer en internasjonal ekspertkomité som har evaluert norsk geofaglig forskning på oppdrag av Forskningsrådet. Komiteen understreker at det er av stor nasjonal betydning å opprettholde denne styrken.



Stort spenn

Geofag dekker et stort spekter av fag som dreier seg om planeten Jorda – inkludert atmosfæren. Norske geofaglige fagmiljøer er i følge komiteen internasjonalt ledende innenfor felt som klimaforskning, meteorologi og atmosfæreforskning, marin geologi og -geofysikk og petroleumsforskning.

– Komiteen sier at Norge kan være stolt av sin styrke på disse feltene, som har et solid naturvitenskapelig fundament. Den peker på at det er av stor nasjonal betydning for Norge å opprettholde disse kvalitetene i fremtiden. Dette er gode skussmål til mange miljøer, sier Anders Hanneborg, direktør for Divisjon for vitenskap i Forskningsrådet, som har hatt ansvaret for evalueringen.

– Rapporten identifiserer også utfordringer, blant annet knyttet til ledelse og strategi, som Forskningsrådet og forskningsinstitusjonene nå må se på nærmere på, sier Hanneborg i en pressemelding.



Basis for nasjonalt viktige felt

Klimaforskning er ett høyt prioritert felt der den geofaglige forskningen spiller en svært viktig rolle.

– Geofagene utvikler vår forståelse av klimasystemet og klimaendringene, og bidrar med kunnskap om konsekvenser endringene får for naturen i form av for eksempel skred og ras. Høy kvalitet her er helt avgjørende for resten av klimaforskningen. Innsats i geofag er med andre ord essensielt for at både Norge og det internasjonal samfunn skal kunne tilpasse seg klimaendringene på en god måte. sier avdelingsdirektør for klima- og polarforskningen, Camilla Schreiner.

Også virksomheten i petroleumssektoren avhenger av den høye kvaliteten i geofag-forskningen.

– Høy kvalitet i den geofaglige grunnforskningen er helt avgjørende for utnyttelse av olje og gassressursene på norsk sokkel og for utdanning av fagpersoner til petroleumssektoren fremover, sier avdelingsdirektør for petroleumsforskning, Siri Helle Friedemann, som også poengterer at man i det store programmet Petromaks ser at en stor del av grunnforskningen på petroleumsfeltet skjer innenfor geofagene.



Høy siteringsscore

Geofagene har en svært høy publiseringsrate både i norsk og internasjonal sammenheng. Fagområdet ligger på fjerde plass blant alle fagområder i Norge i totalt antall siteringer i internasjonale vitenskapelige tidsskrift. Komiteen peker likevel på at det er store variasjoner mellom forskningsmiljøene, der universitetene står for en betydelig større del av den internasjonale publiseringen enn forskningsinstituttene.



Dårlig stilt

I følge komiteen mangler flere av forskningsmiljøene en sterk ledelse og tydelige forskningsstrategier. Dette fører bl.a. til at forskningsaktiviteten er spredt på for mange temaer og at det mangler planer for publisering og rekruttering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.