IT

Nordmenn dropper superbredbånd

Leif Hamnes
18. mars 2009 - 13:04
Vis mer

Det norske «gjennomsnittsbredbåndet» har i dag en kapasitet på i overkant av 4 Mbit/s, ifølge en stor kartlegging lagt frem av Post- og teletilsynet (PT) i dag.

Ikke så verst, vil mange si.

Men PTs statistikker viser samtidig at etterspørselen etter høyhastighets bredbånd har flatet ut siden 2007.

Dette til tross for en samlet sett sterk vekstperiode med firedobling av gjennomsnittskapasiteten i løpet av fire år.

– Overraskende få

– Det er overraskende få som har tatt i bruk mulighetene som slike kapasiteter gir. Dette kan skyldes pris, men det kan også bety at forbrukerne ikke er seg bevisst hvilke valg de har, eller at de ikke har behov for høyere hastigheter, sier PT-direktør Willy Jensen.

Veldig mange – over 80 prosent på landsbasis – kan få bredbånd over 8 Mbit/s, men bare åtte prosent har faktisk valgt dette.

Halvparten av husstandene kan få hele 25 Mbit/s eller mer, og slike hastigheter tilbys kunder som har tilgang til fiber og kabel-TV.

Geografiske forskjeller

Det er store geografiske forskjeller mellom fylkene når det gjelder tilgjengelig kapasitet.

Ikke uventet er Oslo og Rogaland på topp både når det gjelder tilgjengelig båndbredde og valgfrihet mellom flere tilbydere. Her er tilgang til fiber og kabel-TV en viktig forklaringsfaktor.

I Oppland og Sogn og Fjordane kan de fleste få tilgang til 4 Mbit/s (80 %), men bredbåndsnett med kapasitet på 8 Mbit/s og over begrenser seg til 70 prosent av husstandene.

Her har nesten 20 prosent av husstandene ikke tilbud om hastigheter over 4 Mbit/s.

Usikre tall

Det knytter seg imidlertid noen usikkerheter til tallene. Estimatet for desember 2008 ble gjort i mars 2008, før finanskrisen slo inn for fullt.

Mye tyder på at det ikke har blitt investert like mye i infrastruktur som tilbyderne hadde planlagt for 1 år siden.

Det er derfor grunn til å tro at det faktiske tallet for bredbåndsdekning er lavere, kommenterer Teleplan, som har utført undersøkelsen på oppdrag fra PT.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.