KLIMA

Nordlendinger flinkest til å kildesortere

Voksne er flinkere til å sortere søppel enn de unge. Veldig mange kaster kvikksølvholdige sparepærer rett i søpla i stedet for å levere inn i butikker som selger slike pærer. Der skal de tas hånd om på forsvarlig måte.
Voksne er flinkere til å sortere søppel enn de unge. Veldig mange kaster kvikksølvholdige sparepærer rett i søpla i stedet for å levere inn i butikker som selger slike pærer. Der skal de tas hånd om på forsvarlig måte. Bilde: Junge, Heiko
Stein Jarle Olsen
10. juli 2008 - 12:00
Vis mer

- Våre undersøkelser viser at nordlendinger er de ivrigste til å kildesortere, og at de har størst tro på at dette gir en positiv miljøeffekt, sier Runa Opdal Kerr, direktør for strategi og samfunnskontakt i Veolia Miljø.

- Imponerende

Hele 94 % av nordlendingene oppgir at de kildesorterer.

- Dette er over 10 prosent mer enn landsgjennomsnittet, og et imponerende tall, sier Opdal Kerr.

En Norstat-undersøkelse har tidligere også vist at oslobeboerne fortviler over dårlig tilrettelegging for kildesortering, mens nordlendingene i hovedsak er godt fornøyde.

Les også:

Mer positive

65 prosent av nordlendingene mener tilretteleggingen der de bor er god, mens det for Oslo bare er 18 prosent som er fornøyde.

- God tilrettelegging er viktig for tilliten. Vi ser da også at nordlendingene er langt mer positive til den effekten kildesortering har på miljøet enn for eksempel oslofolk. 68 prosent mener kildesortering har stor eller svært stor betydning for miljøet. Dette er 14 prosent høyere enn i Oslo, sier Kerr.

Tror ikke på gjenvinning

Mange er imidlertid skeptiske til at kildesortering automatisk fører til økt gjenvinning. 8 av 10 tror nemlig at under 60 prosent av avfallet blir gjenvunnet, men de fleste har likevel stor tiltro til at papir og papp gjenvinnes.

- Faktum er at med god kildesortering kan gjenvinningen og gjenbruk ligge tett opp mot 100 prosent. I dag bidrar norsk gjenvinningsindustri til å redusere globale klimagassutslipp med 3,9 millioner tonn CO 2 i året. Med riktig gjenvinning kan dette økes til 5,1 millioner tonn, sier Opdal Kerr.

Bare rør

Og kanskje er det ikke rart at nordlendingene er fornøyde med kildesorteringen.

På boligfeltet Stakkevollan i Tromsø har man for eksempel forkastet søppelbilen, og sender søppelet rett fra boligene til søppelanlegget, ved hjelp av vakuumdrevne rør.

Les også: Brenner søppel for miljøet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.