KRAFT

Nordisk energipolitikk: Fullt fokus på alt

ENORME INVESTERINGER: Svenske elprodusenter satser enorme summer på elproduksjon. En tilsvarende satsing i Norge er ikke forsvarlig på grunn av at det økonomiske støttenivået er for lavt.
ENORME INVESTERINGER: Svenske elprodusenter satser enorme summer på elproduksjon. En tilsvarende satsing i Norge er ikke forsvarlig på grunn av at det økonomiske støttenivået er for lavt. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
26. apr. 2007 - 07:06

Norge, Sverige, Danmark og Finland har et felles kraftmarked hvor vi utveksler energi. Utover dette er vi ikke veldig like på energifeltet.

I Norge er vår elproduksjon dominert av vannkraft. Danskene er store på varmekraft i energiproduksjonen. Finnene får mye el fra kuIl, men også fra gass og biobrensel. I Sverige er nær halvparten av elproduksjonen basert på kjernekraft. Og det er flere ulikheter.

Annerledesland

Mens våre naboer er opptatt av EU-reguleringer, er nordmenn svært opptatt av omlegging av energisystemet. 98,5 prosent av vår innenlands kraftproduksjon er basert på vannkraft, og vi skiller oss ut fra resten av verden fordi Norge har en stor grad av direkte elektrisk oppvarming.

- Norge er et annerledesland. Vi har basert oppvarmingen vår på direkte elektrisitet og står overfor en stor omlegging. Norge må bygge ut en infrastruktur i retning av det de andre landene allerede har, men ikkenødvendigvis i samme omfang, sier Monica Havskjold, talskvinne for prosjektet Nordic Energy Perspectives, til bladet Cicerone.

Konkurranseutsetting

Hun sikter til infrastruktur for vannbåren varme. I Sverige og Finland får stadig flere husstander oppvarming fra biobrensel. Fordi de allerede har radiatorsystemer på plass etter lang erfaring med oljefyring, er overgangen enkel - det eneste som endres er tilførselen av varme.

Ideen bak prosjektet Nordic Energy Perspectives, er de nordiske landene har mye å lære av hverandre.

Mens svenskene har et marked for grønne sertifikater, har Norge for eksempel god kunnskap om dereguleringen av kraftmarkedet og konkurranseutsetting av kraftproduksjonen.

Må prioritere

- Prosjektet skaper et verdifult møtested. Summen av erfaringer som landene har er større enn det et land har erfart på egenhånd, sier Havskjold.

En konklusjon de allerede har kommet fram til, er noe som kjennetegner alle de nordiske landenes energipolitikk:

- Det er et felles trekk for alle landenes energipolitikk at de har "fullt fokus på alt". Dette har resultert i mange ulike virkemidler, som det er vanskelig å forutse effekten av. Vi ser et klart behov for prioritering av målsettingene.

Andre fase

Representanter fra de nordiske landenes forskningsmiljøer, næringsliv, myndigheter, universiteter og konsulenter, er blant deltagerne.

Prosjektet startet i 2005, og er nå i sin andre fase, som varer fra nå og til prosjektet avsluttes i 2009.

I første fase så prosjektet blant annet nærmere på kvotehandelsregimet i EU og svenskenes marked for grønne sertifikater.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.