IT

Noen av Netcoms basestasjoner har vært klare for 800 MHz i to år

Nå kan de endelig trykke på knappen.

Endelig: Dette har Netcoms dekningsdirektør, Tommy Johansen, lengtet etter de siste årene; å få skru på basestasjonene som har vært ferdig utbygget for 800 MHz.
Endelig: Dette har Netcoms dekningsdirektør, Tommy Johansen, lengtet etter de siste årene; å få skru på basestasjonene som har vært ferdig utbygget for 800 MHz. Bilde: Håkon Jacobsen
11. mars 2014 - 08:37

I forrige uke slo Netcom på de første basestasjonene som kan kjøre 4G på 800 MHz.

Over fire år etter at frekvensen ble ledig og nesten like lenge siden Senterparti-styrte Samferdelsdepartementet sendte ut en pressemelding om at nå skulle det går fort, er de første signalene på lufta.

Backlog

For det skulle gå tre og et halvt år før departementet klarte å produsere et firesiders brev til Post- og teletilsynet og så tok det et halvår å få avholdt auksjonen.

Men nå er de første basestasjonene i gang og Netcom er først ute.

De første som fikk signal var fire vintersportssteder, men selskapet har hundrevis av basestasjoner som er klargjort for 4G hvor det bare er å slå på bryteren.

– Vi fortsetter å bygge ut nettet vårt, men det vi gjør fremover er å aktivere backloggen på 800 MHz. De stasjonene som har vært klare lengst er over to år gamle. Vi hadde jo ikke drømt om at det skulle ta så lang til å få driftstillatelse. Det er synd, for det har betydd et tap både for oss og for samfunnet, sier dekningsdirektør i Netcom Tommy Johansen.

Les også: Slik skal forskerne gjøre 5G-nettet 1000 ganger raskere enn 4G

Fyller ut

Netcom bygget ut 4G langs sørlandskysten i 2012, men siden 800 MHz ikke var tilgjengelig ble frekvensene 1800 og 2600 MHz benyttet.

Problemet er at signaler på disse frekvensene ikke rekker så langt.

– Nå, når 800 MHz kan tas i bruk, kan vi driftssette stasjoner som dekker områdene imellom. Det gjør at vi snart kan tilby kontinuerlig dekning på denne strekningen og mange andre i landet. I forhold til en basestasjon i et flatt område på 2600 MHz dekker en på 800 MHz et areal som er 3,5 ganger større. I forhold til 1800 MHz dekker den dobbelt så mye, sier Johansen.

Mange steder med litt mer topografi er bygget ut med de to øverste frekvensene i mer befolkede områder og da ligger basestasjonene nær bebyggelsen.

Et slikt eksempel er på Hovden. Når nå 800 MHz tas i bruk ligger basestasjonene mye høyere i terrenget.

– Det gjør at dekningen øker veldig mye mer nord og sør for Hovden og betyr enormt mye for flatedekningen i områdene rundt tettstedet, sier han.

Les også: Si ja til reklame, få gratis mobildata

Etter påske

Selv om Netcom i teorien kunne skru på de hundrevis av basestasjonene som er klargjort med en gang og øke befolkningsdekningen fra 50 til 65 prosent på 4G gjør de ikke det.

– Det ville være en veldig dårlig ide for radioplanleggingen og målingene vi må gjøre i parallell. Vi skrur på så fort vi rekker på en kontrollert måte og gjør de målingene og justeringene vi trenger. Jeg regner med at hele backloggen er i drift like etter påske, sier Johansen.

I 2016 skal Netcom være ferdig med all fornying av basestasjonene. Da vil 95 prosent av befolkningen ha en kombinasjon av høyhastighets 3G og 4G.

Deretter vil de fortsette å bygge nye basestasjoner frem til 2018, da de vil nå kravet fra myndighetene på 98 prosent befolkningsdekning.

Les også:

«Radiolampe» skal fikse innendørsdekningen

Opera Max skal halvere dataforbruket på mobilen

Dette mener Ericsson vi trenger 5G til  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.