IKT

Nittedal - satellittenes ankerpunkt

Finn Halvorsen
8. okt. 2002 - 11:35

Norge har lange tradisjoner innen satellittvirksomhet. Kommunikasjon til handelsflåten og Svalbard var drivkreftene, og jordstasjonen på Eik i Rogaland ble satt i drift allerede i 1976.

Ti år senere, nærmere bestemt 7. november 1986, ble jordstasjonen i Nittedal åpnet. Her var det fra første stund kringkasting av TV-signaler via satellitt som sto i fokus.

To store antennespeil med diameter på 13 meter sørget for at NRKs TV-programmer kunne sees både på Svalbard og på plattformene i Nordsjøen. Dessuten ble svensk TV1 og TV2 formidlet til de av landets kabel-TV-anlegg som ikke selv tok disse kanalene inn direkte.

Utvidelser

Nittedal var tiltenkt viktige operative oppgaver i forbindelse med det nordiske satellittprosjektet Tele-X. Allerede før stasjonen åpnet, søkte Telenor om byggetillatelse for et tilbygg på 100 kvadratmeter, og det ble satt opp en 11 meters antenne for å formidle de nordiske TV-kanalene. Men etter hvert trakk det ene landet etter det andre seg, og prosjektet falt i fisk.

Kringkastingsmonopolets fall førte også til mer trafikk og flere kunder for Nittedal jordstasjon, som TV Norge og TV2.

Men telefontrafikk er også viktig for Nittedal. Tidligere gikk mye av den interkontinentale telefontrafikken via den svenske stasjonen Tanum. I 1994 ble jordstasjonens to største antenner bygget, den ene på 18 meter og den andre på 16 meter, og Nittedal tok over denne trafikken. Via disse formidles telefontrafikk til USA, Australia og Det fjerne østen.

Sammen med flere andre nye spilte disse antennene også en viktig rolle under OL på Lillehammer i 1994, da Nittedal jordstasjon ble kraftig rustet opp.

Thor-tiden

Siden har Thor-satellittene satt sitt preg på utbyggingen ved jordstasjonen. Thor I ble kjøpt allerede i 1992. Den er nå ute av drift. Thor II og Thor III er primært kringkastingssatellitter, men formidler også annen trafikk.

- I tillegg til Thor-satellittene leier vi også store deler av kapasiteten i Intelsat 707. Markedet er nå geografisk utvidet i forhold til den tidligere nordiske dekningen. Vi har mye trafikk til Øst-Europa og faktisk dekning helt ned til Spania, sier stasjonssjef Arild Bø.

VSAT (Very Small Aperture Terminal) er en tjeneste som har vokst kraftig og satt sitt preg på jordstasjonen i Nittedal de senere årene. Det dreier seg om lukkede datanettverk både for enveis og toveis trafikk over satellitt hvor utestasjonene er på størrelse med en vanlig satellittmottager.

- Vi opererer flere slike nettverk, blant annet for Nato og FN. SFOR- og KFOR-styrkenes kommunikasjon opereres eksempelvis av oss her i Nittedal, sier Bø.

Fra analog til digital

Det formidles fremdeles analoge kringkastingssignaler via Nittedal. Men fra 15. oktober fases det aller meste ut. Digitale radio- og TV-signaler blir snart enerådende. Med den digitale tidsalder blir det også flere og flere interaktive tjenester.

- Vi innfører Multimedia Home Platform (MHP) i løpet av november. Dette er en åpen standardisert løsning for interaktiv TV og multimediasignaler for digital-TV. Vi lager testprosedyrer for å sikre kompatibilitet mellom ulike produkter. Alle kan levere MHP-innhold, og en MHP-mottager skal virke mot alle MHP-signaler. Vi ser dette som et steg mot databransjen og internett. IP over satellitt blir mer og mer vanlig, sier Bø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.