KARRIERE

Nito skuffet over KS

SKUFFET: Marit Stykket, president i Nito, reagerer på at KS avviser deres undersøkelse. Hun håper årsaken bare er at de ikke vet hva de kommuneansatte har blitt spurt om.
SKUFFET: Marit Stykket, president i Nito, reagerer på at KS avviser deres undersøkelse. Hun håper årsaken bare er at de ikke vet hva de kommuneansatte har blitt spurt om. Bilde: Dag Yngve Dahle
Mona StrandeMona StrandeJournalist
28. jan. 2011 - 09:55

Nitos behovsundersøkelse viser at 66 % av kommunene mener det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører.

– Dette er ukjent for oss, sa KS til Teknisk Ukeblad i går.

Bakgrunn: Sår tvil om ingeniørmangel

Det får Nito til å reagere.

– Soleklar tilbakemelding

– Det forundrer meg virkelig at de sier det når de hører om undersøkelsen vår. Dette er en årlig undersøkelse vi har gjort siden 2001, og med svar gitt av ansatte i deres egen sektor, sier Nito-president Marit Stykket, og fortsetter:

– Vi mener det er en soleklar tilbakemelding her. Veldig mange frykter at de vil miste kompetanse og ikke få erstattet den, og veldig mange hevder de ikke får tak i den kompetansen de vil ha. Dette er bekymringer vi ofte hører fra de som ansetter ingeniører i kommunene, og bekymringer denne undersøkelsen viser at deles av mange.

Entydige tall

Stykket håper KS sine uttalelser bunner i at de misforstår hva Nito faktisk spør de som har ansvar for ansettelse av ingeniører i kommunene om i undersøkelsen.

  • På spørsmål om det er enkelt eller vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører til din virksomhet, svarer 66 % at det er ganske eller meget vanskelig.
  • På spørsmål om årsakene til at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører, svarer 32 % at det er vanskelig å finne kvalifiserte søkere, mens 21 % sier det mangler ingeniører med riktig fagkombinasjon.
  • På spørsmål om de tror deres virksomhet vil trenge flere eller færre ingeniørstillinger de neste tre årene, svarer 46 % i kommunene at de vil trenge flere. 77 % i privat sektor svarer det samme.
  • På spørsmål om de tror det vil være vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører de neste tre årene svarer 73 % i kommunene at det vil være ganske eller meget vanskelig. 59 % i privat sektor svarer det samme.
  • På spørsmål om hvorfor det vil være vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører de neste tre årene, svarer 25 % at det vil være vanskelig fordi det utdannes for få, 24 % fordi det mangler ingeniører, og 20 % på grunn av konkurranse i markedet.
  • På spørsmål om de ser for seg å miste ingeniørkompetanse de nærmeste årene, dvs. at ingeniører slutter eller går av med pensjon uten at de er i stand til å erstatte den kompetansen, svarer 64 % i kommunal sektor ja.

– Det har sånn sett vært ingeniørmangel i kommunene i flere år, og årets tall forsterker denne trenden, sier Stykket, som understreker at et representativt utvalg fra kommunesektoren har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Synovate på oppdrag fra Nito.

Støtter Nito

Avdelingsleder for utbyggingsavdelingen i Gol kommune, Hanne Cecilie Nes, stiller seg bak resultatene i undersøkelsen:

– Det er helt klart vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører. Her i Hallingdal har det løsnet litt når det gjelder byggesaksbehandlere i det siste, men vi sliter veldig med å få tak i folk med planfaglig kompetanse, sier Nes.

Hun sier de gjerne rekrutterer både nyutdannete og ingeniører med mer kompetanse. Men de nyutdannete ønsker gjerne et større fagmiljø å støtte seg til, noe de ikke får i en liten kommune.

– For oss er det et større problem enn lønn. Vi har skjønt at lønnsnivået må opp for å rekruttere, men det er stor forskjell på by og land, sier hun.

I Asker bruker de lønnen mer aktivt for å få tak i sårt etterlengtet kompetanse:

– Asker et eksempel på en kommune med et høyt lønnsnivå, for å få kompetente medarbeidere. Det er vanskeligere å få tak i erfarne byggesaksbehandlere enn nyutdannete ingeniører og det er vanskeligere å få tak i trafikkplanleggere enn bygningsingeniører, sier Elisabeth Kynbråten, plan og bygningssjef i Asker kommune.

Asker kommune tilbyr byggesaksbehandlere lønn opp til 550 000 kroner.

Les også:

Ingeniørmangel truer global utvikling

– Ingeniørmangel gir dyr konsulentbruk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.