IT

Nettkriminalitet er blitt handelsvare

Identitetstyver og virusskrivere er blitt mer profesjonelle og systematiske, hevder MessageLabs i ny rapport.
Identitetstyver og virusskrivere er blitt mer profesjonelle og systematiske, hevder MessageLabs i ny rapport. Bilde: Colourbox
Leif Hamnes
7. jan. 2008 - 12:11

Et stadig mer komplekst og spesialisert nettverk av nettkriminelle handler med hverandre i et internasjonalt marked med en samlet verdi på 105 milliarder amerikanske dollar.

Det anslår antivirusselskapet MessageLabs i en statusrapport ved fjorårets slutt.

Samler seg i Russland

Rapporten beskriver en verden der de mest aktive kriminelle befinner seg i Russland, og der medlemmene gjerne skryter av å tjene 10.000 dollar om dagen på å svindle og utpresse bedrifter og enkeltpersoner i vestlige land.

- En del av miljøene kan sammenlignes med rene kjøpesentre, der virusskrivere og mellommenn selger og kjøper alt fra nye virusvarianter og trojanere til distribusjonsmuligheter, personopplysninger og kredittkortdetaljer, sier Thomas Holthe i det norske it-sikkerhetsselskapet Protego til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Pressenytt.

Virus på salg

En spesialtilpasset virusvariant skal koste omtrent 1400 norske kroner. For en rimelig penge går det også an å abonnere på oppdateringer som gjør at viruset styrer klar av antivirusprogrammer, ifølge MessageLabs-rapporten.

Såkalte botnets, fjernstyrte nettverk av infiserte pc-er - er også en tilgjengelig distribusjonskanal. Disse er i stand til å sende ut millioner av spammeldinger i løpet av svært kort tid.

Når mellommenn deretter selger fullstendige sett med personopplysninger, går det for rundt 5 dollar per stykk. Kredittkortopplysninger koster gjerne mellom 2 og 5 prosent av kredittgrensen på kortet, ifølge rapporten.

Kappløp

- Etter hvert som nye virus, trojanere og spyware dukker opp, legger antivirusleverandørene inn signaturene deres i sine neste oppdateringer. Problemet er at de kriminelle kan lage og distribuere nye varianter veldig raskt, sier Thomas Holthe.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ifølge MessageLabs-rapporten tester virusskriverne kontinuerlig sine virus opp mot oppdaterte antivirusprodukter. En ny variant av viruset skal kunne lages så ofte som hvert 45. sekund.

Antivirusselskapet F-Secure kunne i desember fortelle at de la til 250.000 nye virussignaturer i sine databaser i løpet av 2007. Det er like mange signaturer som selskapet har lagt til i alle sine 20 leveår fram til 2006.

Les også: Nordmann bak angrep på 30 000 PC-er

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.