KRAFT

Nettfusjonen i Sør-Trøndelag: – Enige om alt, unntatt pris

TRØNDERSK NETTIMPERIE: TrønderEnergi lukter på muligheten for et eget nettimperium. - Det er 10-11 andre kommunale nettselskaper i Trøndelag. Vi ønsker å ha dem med, men vi ønsker ikke å sluke dem, sier Skjærvik.
TRØNDERSK NETTIMPERIE: TrønderEnergi lukter på muligheten for et eget nettimperium. - Det er 10-11 andre kommunale nettselskaper i Trøndelag. Vi ønsker å ha dem med, men vi ønsker ikke å sluke dem, sier Skjærvik. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
30. apr. 2010 - 10:41

LONDON: En av de største fusjonene i trøndersk næringsliv lar vente på seg.

Målet var å fusjonere Trondheim Energi Nett og TrønderEnergi Nett 1. januar i år.

Statkraft-eide Trondheim Energi og TrønderEnergi, som eies av 20 sørtrønderske kommuner, er fortsatt ikke enige om alle premissene i avtalen. Men det er ikke mye om å gjøre, skal vi tro styreleder i TrønderEnergi, Per Kristian Skjærvik.

– Vi er enige om alt, unntatt pris. Vi setter trykk på dette arbeidet nå, og regner med å få en ferdig avtale på plass om ikke lenge, sier Skjærvik.

BKK: – Statkraft får ikke selge seg ut

Ikke hverdagskost

En fusjon vil gi 10-12 øre billigere nettleie for grissgrendte kommuner, og 1-2 øre påslag i nettleien i Trondheim og sentrale strøk, anslår Rissa-ordføreren.

Energibransjen følger forhandlingene med stor interesse, ikke minst fordi Statkraft i fjor høst gikk bort ifra kravet om å bli majoritetseier i det fusjonerte nettselskapet.

– Det er snakk om en transaksjon på mellom en og to milliarder kroner. Det er sjelden så store fusjoner i Midt-Norge, og det er ikke hverdagskost på nasjonalt plan heller, sier Skjærvik.

Statkraft hadde i utgangspunktet ambisjoner om å kjøpe opp små nettselskaper i Midt- og Nord-Norge, for å bygge opp et statlig nettimperium med Trondheim i spissen.



Trøndersk kontroll

Da Teknisk Ukeblad intervjuet konserndirektør i Statkraft og styreleder i Trondheim Energi, Jon Brandsar i 2008, var det uaktuelt å slippe kontrollen over strømnettet i Sør-Trøndelag.

Ordførerne i Sør-Trøndelag gikk sammen om et opprop mot Statkraft og en intens lobbyvirksomhet ble satt i gang for å sikre trøndersk kontroll og eierskap med kraftnettet.

I fjor høst kom kontrabeskjeden: De to selskapene var enige om at TrønderEnergi skulle få en eierandel på 51 prosent.



Vil ha andre med

– Vi føler at hele energibransjen følger med oss. En fusjon er en tydelig endring i strategien til Statkraft. Nå er de er mer opptatt av å investere i fornybar energi i utlandet, og ønsker å spille mer på lag med bransjen her hjemme, sier Skjærvik.

Nå er det i stedet TrønderEnergi som lukter på muligheten for et eget nettimperium.

– Det er 10-11 andre kommunale nettselskap i Trøndelag. Vi ønsker å ha dem med, men vi ønsker ikke å sluke dem, sier Skjærvik.

Flytter

Fusjonen betyr flere ansatte og TrønderEnergi planlegger nå å flytte hovedkontoret fra Tunga i Trondheim til større lokaler.

– Vi har lenge planlagt å utvide lokalene på Tunga, men nå har vi bestemt oss for å se oss om etter annen lokalisering i Trondheim. Dette blir vedtatt i mai, sier Skjærvik.

Naturlig avgang

Ingen av de 130 ansatte i Trondheim Energi skal være redde for å miste jobben, ifølge Skjærvik, selv om noen vil bli overtallige.

– Utgangspunktet for fusjonen er at ingen skal sies opp. Vi holder nå på å bli enige om antall ansatteavtaler. Nedbemanning skal i første omgang foregå ved naturlig avgang og uten oppsigelser, sier Skjærvik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.