ARBEIDSLIV

- Navnet skal være Tekna

Claude Olsen
10. apr. 2003 - 11:00

Visepresidenten i NIF er trolig den mest synlige tillitsvalgte på år og dag.

Enhver Aftenpostenleser har fått henne til morgenkaffen på førstesiden, med tatoveringen e=mc2 på sin nakne skulder.

I 2002 var hun et yndet medieobjekt da NIF oppfordret til boikott av Den norske Bank etter konsernsjef Svein Aasers uttalelse om at kvinnekvotering i bankens styre ville påvirke aksjekursen.

Oppslaget i Dagens Næringsliv skapte oppstandelse både blant egne medlemmer og i andre medier. Usaklighetene florerte, men Lill Erlandsen kom gjennom ilden uten varige men.

- Det var en veldig sterk erfaring. Det gikk greit, men jeg skjønner nå mer av hvordan det er å være skyts i mediene. Selv om en del omtale gikk på meg som person, er det viktig å ikke ta det personlig, sier hun.

Effekten av "opprøret" er så langt magert. Det er fortsatt få kvinner i norske styrerom. Striden med DnB ble raskt bilagt. Aaser ble tatt vel i mot på NIFs faglige konferanse i juni i fjor, og DnB ga NIF et tilbud om banktjenester foreningen ikke kunne si nei til.

Erlandsen mener at NIF oppnådde det som medlemmene har etterlyst i mange år - å bli mer synlig.

- Vi oppnådde mye oppmerksomhet på godt og vondt. I flere saker har NIF vært mer synlige enn for to år siden, sier Erlandsen.

Hun har vært medlem i Stavanger avdeling siden 1991, rekruttert allerede som student. Som ferdig utdannet cand.polit. i informasjonsvitenskap fra Universitetet i Bergen i 1994, steg hun raskt i gradene i et NIF som trengte et friskt pust. Først som leder av Stavanger avdeling, deretter som medlem av hovedstyret før hun ble valgt som visepresident i 2001.

Må få nytt navn

Norske Sivilingeniørers Forening, forkortet NIF, synger på siste verset.

Med en forkortelse som ikke henger sammen med navnet, og et navn som ikke fanger opp nye medlemsgrupper, har navnet vært omdiskutert i mange år.

I fjor høst kom navnekomiteen der Erlandsen var medlem, med fem forslag (se TU nr. 19/02).

Tekna er det foretrukne, men motstanden er stor og lobbyvirksomheten vil hardne til frem mot representantskapsmøtet i juni.

Tekna ble første gang foreslått av studentrepresentantene på representantskapsmøteti 1999, men ble nedstemt. I 2001 fikk studentene tilslutning til et vedtak om å utrede et nytt navn.

Erlandsen har bestemt seg, hun går inn for Tekna.

- Jeg tror det blir endring til Tekna, sier hun optimistisk.

- Det er ulogisk å sitte med sivilingeniørnavnet når det ikke vil komme flere sivilingeniører etter 2007 (graden vil bli Master i teknologi). Dessuten er navnet problematisk i forhold til andre medlemsgrupper. Jeg håper representantskapet setter punktum for navnedebatten. Vi har brukt mye ressurser på dette, sier hun.

Kamp

NIFs representantskapsmøte i juni tegner til å bli det heteste på lenge. Navnedebatten går høyt blant medlemmene og vil trolig være uavklart helt til stemmene er talt opp. Valget av president og hovedstyre blir en like stor triller. Når valgkomiteen vraker den sittende presidenten, og legger frem et forslag som mangler innslag fra Bergen og fra privat sektor, øker blodtrykket hos mange tillitsvalgte..

- Det blir et veldig spennende valg. Ingen plasser er sikre. Utfallet av valget på president og visepresident vil påvirke alle valgene i hovedstyret, sier Erlandsen som bedyrer at det er et sunnhetstegn at flere ønsker posisjoner i hovedstyret.

- Det tyder på at folk vil være med og ha makt, sier hun.

Arbeidsplasser

Den største utfordringen for NIF ser Erlandsen i næringspolitikken.

- Mange av våre medlemmer rammes når industriarbeidsplasser legges ned. Å skape arbeidsplasser og verdiskaping er store utfordringer for Norge. Forskning og utvikling må komme mer i fokus, sier hun.

Som IT-konsulent har hun selv merket nedgangen. Erlandsen jobber i Bouvet, tidligere Cell Network.

- Vi har fått føle det tøffe IT-markedet på kroppen, men så langt går det bra for oss, sier hun og ser ingen lysning i IT-markedet i år.

Vil ha TU

Etter at tabloidavisen Sivilingeniøren ble byttet ut med magasinet Tekno, har medlemmer reagert på at foreningen bruker mye penger på foreningens internblad, og ikke noe på Teknisk Ukeblad som går gratis til medlemmene.

Erlandsen ser ingen konflikt her.

- De to bladene dekker forskjellige behov, vi trenger begge. Det er viktig for oss at vi får beholde Teknisk Ukeblad, sier hun.

Hun signaliserer at NIF i løpet av året vil styrke bemanningen på to av områdene som medlemmene synes er viktigst: synlighet og jus.

- Vi vil øke bemanningen med en nyansatt på informasjon og en nyansatt på den juridiske siden, sier Lill Erlandsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.