IKT

Når det IP-er i telefonen

Odd R. Valmot
3. des. 2003 - 08:00

Ingen stjerne funklet mer intenst på den svenske Internett-himmelen enn Jonas Birgersson.

Mannen bak Framfab som hadde både en spektakulær vekst og kanskje en like spektakulær nedtur. Nå har han kastet seg over IP-telefoni eller telefon over internett.

Med en stor eierandel i selskapet Labs2 ønsker Birgersson å kutte fastlinjen til private telefonkunder i Skandinavia.

Svenske telekunder kan allerede nyte godt av den nye teknologien og nå kjøper Labs2 et teleselskap i Danmark og i et i Norge; PortIT for å spre det glade IP-budskapet.

PortIT har et tradisjonelt telefonsystem som Labs2 trenger for å rute samtaler inn i telenettet. Labs2 har IP-teknologien som kan utvide tilbudet til nye og gamle kunder.

Pakkesnakk

- Hvorfor skal folk som allerede har en høyhastighet internett-forbindelse i form av WLAN eller fiber i tillegg betale for å opprettholde fasttelefonen hjemme?, spør Birgersson.

Han lover kundene både et billigere abonnement og lavere ringekostnader. Med denne typen abonnement er du ikke lenger bundet til huset ditt. Du kan ha med deg fastabonnementet ditt over hele verden.

Sitter du på en kafé i utlandet med WLAN-sone kan folk ringe til deg som om du satt hjemme. De kan selvfølgelig også ringe deg på mobilen, men forskjellen ligger i prisen.

De som ringer deg på IP-telefonen betaler som om de ringer deg på fasttelefonen, mens du betaler bare for WLAN-forbindelsen, og den er svært ofte gratis.

I tillegg kan du nyte godt av en helt annen talekvalitet. Codec-en Labs2 bruker har en bitrate på opptil 70 kbit/sek, og det er mer enn det en vanlig ISDN-telefon benytter. I det tilfellet begge abonnentene snakker sammen på hver sin IP-telefon, blir samtalekostnaden gratis.

Månedsabonnementet på under en hundrelapp er alt som belastes. Snakker du med enkelte land langt borte er det tilbakebetalt på noen minutter.

Ring fra det meste

I utgangspunget er IP-kommunikasjon PC-ens domene. Det betyr at IP-telefoni er svært enkelt å bygge inn i faste og bærbare PC-er og i PDA-er med WLAN. Du kan enten snakke med hode-sett eller å bruke en PDA med innebygget mikrofon og høyttaler.

Labs2 har etablert et samarbeid med HP i Sverige rundt slike løsninger og de regner med å utvide dette til også å gjelde Norge og Danmark.

For å fungere som en telefon trenger PC/PDA-en en codec i form av programvare som omformer lydsignalene til IP datapakker som passer til nettverket. Denne programvaren kjøper de fra GIPS - Global IP Sound, som er en av verdens største leverandører på dette området.

Vi fikk prøve HPs nye WLAN-utstyrte IPAQ med Lab2's programvare på HPs hovedkontor i Sverige og den fungerte som hvilken som helst mobiltelefon. Tastaturet kommer til syne på den trykkfølsomme skjermen og betjenes med fingeren. Den eneste forskjellen vi merket var lydkvaliteten som var merkbart mye bedre enn i mobilnettet.

Ikke alle er like komfortable med å snakke via PC-en. IP-telefoni kommer neppe til å utrydde det tradisjonelle telefonapparatet. Derfor tilbyr Labs2 derfor flere alternativer. Det enkleste er å koble til en vanlig IP-telefon som på alle måter er lik en vanlig telefon, men som har nettverksport i form av en RJ-45 kontakt i stedet for den tradisjonelle telefonkontakten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Folk trenger heller ikke kaste den gamle telefonen. Ved å bruke en overgangsboks kan til og med gamle modeller med dreieskive få forlenget livet inn i en moderne IP-verden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.