NETTARKIV

Mysteriet gul tegl

27. mai 2002 - 15:56

Teglverkene har i en årrekke visst at gul tegl i tak tåler vær og vind dårligere enn den røde typen. I Norge har vi tradisjonelt brukt mest rød stein, mens danskene har valgt den gule teglsteintypen. Nå ønsker både byggebransjen og forbrukerne i Danmark å få svar på hvorfor den gule er så mye dårligere, ifølge fagbladet Ingeniøren.

Allerede i 1999 sluttet det siste danske teglverket å produsere gul stein, men importen fra Tyskland fortsatte. Det danske byggeskadefondet har de siste årene registrert en stor økning i antall saker vedrørende tegltak som forvitrer etter 10-12 år.

Forskerne antar at frost er den direkte årsaken til oppsmuldringen av tak som har en forventet levealder på 40-45 år. Gjentagne svingninger rundt null grader celsius får overflaten til å krakelere og smuldre.

Forskerne har tidligere vært opptatt av forskjellen i produksjonen av gul og rød stein og da spesielt leiren som benyttes. For å lage gul stein brukes blåleire, mens rød stein lages av rødleire. Ofte blandes leiren med andre leirtyper eller kalk, sand og vann.

Teglprodusentene tror imidlertid ikke leiren alene kan ta skylden for den dårlige kvaliteten. Den andre hovedmistanken retter seg mot brenningen. Temperaturintervallet for brenning av gul stein er mye snevrere for å oppnå et tilfredsstillende resultat enn for rød stein.

(vn)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.