IT

Mye tåkeprat om skyen

GAMMELT NYTT: - IBM brukte faktisk det samme begrepet allerede på 60-tallet, minner Joseph Reger om.
GAMMELT NYTT: - IBM brukte faktisk det samme begrepet allerede på 60-tallet, minner Joseph Reger om. Bilde: Odd Richard Valmot
5. des. 2008 - 10:06

Et av årets trendbegreper fikk det glatte lag da Reger møtte teknologijournalister på selskapets årlige IT-kongress.

– Cloud computing er ikke noe nytt, sier Reger.

Les også: – Masse prat, men lite vare

Som så mye annet er det et nytt og fancy begrep på noe som har eksistert før, mener han.

– IBM brukte faktisk det samme begrepet allerede på 60-tallet når de tegnet en sky for det som den gangen var det temmelig udefinerte nettverket, sier Reger.

Ingen klar definisjon

– Nylig har vi snakket om Grid, og utility computing, ASP-er og annet, som alle har elementer av det vi nå forstår med Cloud. Men det finnes ingen fasttømret definisjon av hva begrepet inneholder, sier Fujitsu Siemens-teknologen.

Han ser på Cloud som et arrangement der IT-utstyret ikke eies og vedlikeholdes av brukerne, og hvor de i stedet leier eller abonnerer på tjenester.

– Poenget er at brukerne slipper å eie og drifte applikasjoner som Office, prosjektstyring CRM og så videre, sier Reger.

Avstand ingen betingelse

I Regers definisjonen trenger ikke IT-utstyret stå så langt unna for å være med i dataskyen.

Han inkluderer også utstyr som kan stå på bedriftens område. Det er mulig å få god økonomi hvis det deles av mange avdelinger i store bedrifter.

—Cloud er mer en beskrivelse av en måte å organisere forretningsdrift på, enn fysisk avstand til IT-utstyret, sier han, og legger til:

– Jeg kan godt forstå at selskaper som Oracle er litt negative til Cloud. De har posisjonert seg om en applikasjonsleverandør og ser at den posisjonen kan trues hvis dette griper om seg.



Mye gammelt

Reger peker på at mange tror det er de nyeste og mest moderne applikasjonen driftet etter med ultramoderne teknologi som er tilgjengelige gjennom Cloud computing.

– Slik er det ikke. De fleste applikasjonene som tilbys på denne måten er tradisjonelle og de kjører på høyst ordinære ikke-virtualiserte servere. Det gjør at de kan håndtere stor belastning uten å få problemer med ytelsen, sier Reger.



Nettleseren overtar

Det som derimot vil endre seg med Cloud computing er måten vi lager nettlesere på – disse er klientene og de må ha veldig gode egenskaper for å snakke med applikasjonen over internett, mener han.

– Dette er kanskje det viktigste målet for Microsoft når de nå putter så store ressurser inn i Explorer 8. I framtiden trenger vi kanskje ikke operativsystemet slike som i dag, sier han og peker på norske Opera på en del områder har frigjort seg fra det.

Trenger ikke det kompliserte

Svært mange brukere i dag benytter applikasjoner som ikke trenger avanserte funksjonalitet fra operativsystemet, mener Reger.

– Det må være noe alvorlig galt med strategien til Google om de ikke utnytter denne muligheten. Men det er det nok ikke. Jeg tipper deres egen nettleser Chrome vil utvikle seg til å kunne kjøre avanserte applikasjoner over nettet uten å være nødt til å installere alle de ekstramodulene som er en pest og en byrde for nettleserne i dag, sier han.

- Husk Google

Han ber oss huske at Google hadde 0,1 prosent av søkemarkedet når Alta Vista var på topp.

– Se nå, og trekk parallellen til operativsystemene. Jeg tror framtidens applikasjoner vil gå i nettleseren og den vil kjøre på all slags maskinvare uten å trenge operativsystem. Selv Microsoft er i ferd med å gjøre Office tilgjengelig som en Cloud-applikasjon, sier Joseph Reger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.