DOKTORGRADER

Multiantenneteknikker i digital radiokommunikasjon

22. okt. 2001 - 13:21

Et overordnet mål innen digital kommunikasjon er å kunne sende så mye informasjon pr. tidsenhet over kommunikasjonskanalen som mulig innenfor de fysiske begrensninger som settes av kanalen selv.

Dette er spesielt viktig med tanke på morgendagens radiokommunikasjonssystemer, som må kunne håndtere svært båndbredde-sultne multimediatjenester som f.eks. trådløs Internet-tilknytning, bildetelefoni og video-on-demand. Det vil bli stilt store krav til radiomodemet i slike systemer fordi dette må kunne hanskes med potensielt ødeleggende forstyrrelser som fading, interferens og flerveistransmisjon. Slike forstyrrelser kan være svært dominerende ved høyhastighetstransmisjon.

I dr.-gradsarbeidet sitt har Bjerke studert hvordan radiosystemer der både sender og mottager er utstyrt med multiple antenner kan benyttes til å utnytte radiokanalens kapasitet maksimalt. Han har fokusert på mottageren i et slikt system og spesielt studert hvordan kombinasjonen av feilrettende koder, multiple antenner og fadingkanaler med flerveistransmisjon gjør det svært attraktivt å benytte en klasse av signalbehandlingsalgoritmer kjent under betegnelsen turbo equalization (turbo-utjevning).

Han har evaluert mottagerens ytelse med hensyn til bitfeilsannsynlighet både analytisk og ved hjelp av datamaskinsimuleringer. Disse resultatene er verdifulle idet de tallfester den maksimalt oppnålige ytelsen for et sett av sender/mottager-konfigurasjoner og feilrettende koder.

Avhandlingen har tittelen Equalization and Decoding for Multiple-Input, Multiple-Output Wireless Communication Systems. Den er utført ved Department of Electrical and Computer Engineering ved Northeastern University med professor John G. Proakis som veileder. Arbeidet er utført med støtte fra Norges forskningsråd gjennom programmet Grunnleggende teleforskning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.