BYGG

Møkk på operatak - sliter med rengjøring

Mona Sprenger
21. mai 2008 - 23:07

Helt ned mot sjøen på operataket står daglig leder i All Remove Norge AS, Jesper Borg, og spyler den italienske marmoren som bærer preg av de siste ukers folkevandring.

Denne delen av taket har ennå ikke blitt impregnert, men før det kan skje må alle flekkene fjernes. Det er ikke så enkelt.

Kaffe verst

- Disse flekkene er en utfordring. Vi må jobbe grundig med hver enkelt flekk og passe på at de får riktig oppløsningsmiddel. Kjemikaliene må ikke få feste seg i steinen, sier Borg.

- Hvilke flekker er vanskeligst å fjerne?

- Kaffeflekker kan være vanskelig. Det er også måkeskitt og snusflekker. Noen flekker må vi gå tilbake til flere ganger.

Et problem

All Remove Norge AS tar sikte på at taket skal være ferdig impregnert i løpet av denne uken, men hvordan rengjøringen skal skje videre er ennå ikke klart.

- Her har vi et problem, som vi nå forsøker å løse. Det er mulig driftsbudsjettet må økes, sier Petter Maus i Statsbygg, som viser Teknisk Ukeblad videre til driftssjef Erik Johannessen.

Han er enig i at renholdet blir en utfordring.

- Vi vil de neste 14 dagene prøve ut forskjellig utstyr, for å finne ut hva som er mest hensiktsmessig å bruke. Da vil vi forsøke flere metoder, og finne ut hvordan vi skal legge det opp. Dette har vært planlagt i lang tid, sier Johannessen.

Sent ute

- Hvorfor har dette ikke vært gjort tidligere?

- Det er mulig vi er et halvt år for sent ut, men det har ikke vært mulig å gjøre før nå. Det har vært vinter, sier Johannessen, som medgir at taket begynner å bli ganske møkkete. Det kan Teknisk Ukeblad bekrefte, som i løpet av en liten spasertur observerte både sigarettsneiper, tyggegummi, kaffe- og snusflekker.

Overraskende

Informasjonsansvarlig for Opera-prosjektet i Statsbygg, Mette Nordhus, mener derimot at det er for tidlig å kalle møkka for et problem.

- Vi har laget et opplegg for renhold for lenge siden, men den voldsomme mengden av folk er overraskende for alle. Det kryr av folk hele tiden. Vi vet ikke hvor mange som har besøkt taket. Jeg vil anslå om lag 50 000 i uka. Det er kun en antagelse. Jeg har virkelig ikke peiling, sier Nordhus, som ikke ser bort fra at det vil bli satt i gang telling av besøkende.

En av Nordens fremste eksperter på marmor, Bjørn Schouenborg ved Sveriges tekniske forskningsinstitutt frykter derimot ikke at alle de besøkende skal skade Carrara-marmoren.

- Nei, den tåler ferdselen, sier den svenske eksperten, som selv har besøkt taket.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.