KRAFT

Mobile kraftverk unødvendig

Anders J. Steensen
5. sep. 2006 - 08:04

Styreformann i Norsk Bioenergiforening Nobio, Torbjørn Mehli, står bak påstandene.

Han mener at det finnes langt flere og bedre og mer miljøvennlige alternativer. Likevel er Statnett i full gang med å forberede bruk av mobile gasskraftverk.

Fjernvarme

– Det brukes 30 TWh til elektrisk oppvarming i norske bygg og husholdninger. En målbevisst satsing på bruk av fjernvarme og fornybare energikilder kan forhindre kraftkrisen i Midt-Norge, understreker Mehli.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om en rapport utarbeidet av Norsk Varme for Nobio som påviser at i østlandsområdet er det mulig å erstatte 10 TWh med elektrisk kraft, med biovarme i et fjernvarmenett.

Merkostnaden for nettet ferdig utbygd er 12 øre per kWh.

Nok råstoff

Situasjonen er ikke annerledes for Midt-Norge.

- Det er god tilgang på bioenergi og andre alternative energiformer. Det som forbauser meg er at kraftkrisen dukker opp nå, nærmes som en overraskelse på politikerne. Vi har visst om den kommende kraftkrisen i årevis, sier Mehli.



Ut av dødvannet

Mehli ser frem til en avklaring i energipolitikken som han mener har ligget brakk nærmest i ti år.

– Daværende energiminister Jens Stoltenberg tok et initiativ i 1996, men siden har det skjedd lite. Vi håper på at det kommer en klargjøing om innføring av alternative energikilder i statsbudsjettet for 2007. Det kan sette fart på en omlegging av energibruken her i landet, håper Mehli.

– I alt for mange år har vi hatt en helt fraværende energipolitikk med hensyn til bruk av alternative energikilder. Forskjellige tiltak har hatt kortsiktig karakter uten langsiktige virkemidler. Vi håper at dette endrer seg nå.



Nei til mer fyringsolje

Econ har utarbeidet en rapport for Norsk Petroleumsinstitutt som viser at at det er mer miljøvennlig å øke forbruket av fyringsolje i Midt-Norge, enn å innføre og ta i bruk mobile gasskraftverk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Rapporten viser at bruk av mer fyringsolje til oppvarming kan redusere strømprisene i området med inntil 10 prosent.

Mål i framtida

Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann, Tore Nordtun, sier til dn.no at bruk av mer fyringolje er et interessant alternativ til tross for at de rød-grønnes Soria Moria erklæring presiserer at fyringoljen skal utfases.

– Først på lang sikt kan vi innføre tiltak som innfrir målsettingene i Soria Moria erklæringen , sier han.

Ta tak nå

Mehli mener at dette er et blindspor.

– Det er langt bedre å få fortgang i omleggingen av energiforbruket i norske hus og husholdninger, enn å klamre seg videre til gårsdagens løsninger. Bruk av biobrensel reduserer behovet for elekrisk kraft samtidig som det gir mange nye arbeidsplasser i distriktene, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.