IKT

Mobil-virus sprer frykt

Joachim Seehusen
1. apr. 2004 - 08:47

Redigert 02.04.2004: OBS! Aprilspøk!!!

Det er kun på nyere telefoner frekvensen blir endret slik at strålingen nærmer seg farlige nivåer. Det er fortsatt uklart hvordan viruset, kalt mobx3-ch, påvirker telefonen.

Du kan sjekke om din telefon er infisert på denne nettsiden.

Radiokretsene i en mobiltelefon har et ganske smalt filter for å stille korrekt frekvens for kommunikasjon med basestasjonen.

Noen har imidlertid funnet ut at kretsene som brukes i mange av de vanligste telefonene slipper gjennom og forsterker signaler i mikrobølgeområdet, og telefonen kan dermed sende ut ganske kraftig mikrobølgestråling i tillegg til de vanlige frekvensene, 900 og 1800 MHz.

Lange mobilsamtaler kan føre til ubehag. Symptomer er sterk hodepine og svette bak øret.

Hvor kraftig strålingen blir avhenger av antennen, men de fleste antennene, både eksterne og interne, er funnet å kunne stråle mikrobølger så lenge radiokretsene i telefonen slipper gjennom og forsterker signalene.

Eksplosjon og strålefare

- Noen antennetyper er laget av et materiale som gjør at de gir en underharmonisk resonnans når viruset har infisert telefonen. Når den opprinnelige frekvensen som antennen sender ut er synkron med frekvensene viruset skaper, fører det til at strålingen blir farlig sterk, sier Erik Poppe ved Sintef IKT.

Poppe ble gjort kjent med viruset da han besøkte en konferanse for forskere innen mikrosystemer i Frankrike forrige uke.

Den konverterte strålingen inneholder langt mer energi enn den vanlige stråling fra mobiltelefoner. Dette fører til svært brå utladning av batteriet. Hvis telefonens batteri er fulladet idet viruset slår til kan det bli svært varmt og i verste fall eksplodere.

Bekymret

Det har vært meget vanskelig å få noen i fagmiljøet til å uttale seg om det nye viruset. Myndigheter og aktører er livredde for å skape frykt hos mobilbrukere.

Det er ennå uklart om strålingen er sterk nok til å trenge inn og gi alvorlig skade på menneskelig vev. Overingeniør Ola Ericsson i Statens Strålevern bekrefter at de jobber intenst med å avklare virkningene.

- Vi kan ikke utelukke at viruset kan være farlig, og vi er bekymret. Men det ser ut til at for friske voksne personer vil det ikke gi farlig langtidsvirkning, sier Ericsson. Statens Strålevern oppfordere imidlertid folk til å være tilbakeholdne med mobilbruk i de nærmeste dagene.

Spredningen starter idet det blir sendt SMS fra en infisert telefon. Da sendes viruset automatisk til samtlige numre som er lagret i mobiltelefonens minne.

- Tusener av mobiltelefoner kan være være infisert i Norge, antyder Ericsson. Hvor mange som har den utsatte antennetypen er det ingen som vet.

- Vi er klar over at mobiltelefoner har en sårbarhet, kjent som SMS exploit, og vi har allerede antiv-virusprogramvare mot dette, sier adm.direktør Henrik Våge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Utviklerne våre jobber nå med å oppgradere dette programmet til også å kunne takle mobx3-ch, som ser ut til å være uvanlig dyktig laget, sier Våge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.