IT

Mindre rot med sporing

OVERSIKT: Ny norsk teknologi skal gi anleggsbransjen bedre oversikt over utstyr og kjøretøy.
OVERSIKT: Ny norsk teknologi skal gi anleggsbransjen bedre oversikt over utstyr og kjøretøy. Bilde: Ellinor Hansen, Statens Vegvesen
Espen Zachariassen
5. sep. 2011 - 13:26

Trønderbedriften Grunnarbeid regner med å spare en halv million kroner årlig ved å overvåke maskiner og utstyr digitalt.

Det er konklusjonen etter å ha vært med i et pilotposjekt, der det norske it-selsapet Trace Tracker har utviklet løsningen Trace Tracker Asset.



Bevegelser

Programmeringen startet i fjor høst, og de første forsøkene tok til i mars. Nå skal løsningen rulles ut i full skala.

Det innebærer sporing av utstyr, containere, biler og hengere ved hjelp av RFID, GPS og mobil teknologi. Kart og rapporter viser bevegelser nesten i sanntid, samt hvilket utstyr som er ledig eller trenger reparasjon.



Sparer

- Vi regner med å spare en halv million kroner i året på bedre oversikt over utstyret, sier Vidar Grøtte, markedsansvarlig hos Grunnarbeid.

RFID-brikker er blitt såpass rimelige at bedriften satser på å spore nesten alt.

- Vi har kostbare spesialhammere som lett kan gå tapt i en hektisk anleggsaktivitet. Med denne løsningen kan vi finne ut hvor den er fremfor å måtte kjøpe en ny - hvis den da ikke er støpt inne i en betongblokk, poengterer Grøtte.



Utnytter ressursene

Bedre bruk av ressursene er blant de store gevinstene.

- Vi har store HMS-containere med båre- og førstehjelpsutsyr på hver anleggsplass. Overvåkingen gjør det enklere å avklare når en slik container er ledig, slik at den kan flyttes til et nytt anlegg. Det kan faktisk innebære at vi kan anskaffe færre containere, illustrerer han.

PÅ PLASS: Pilotprosjektet med Trace Tacker Asset ga Grunnarbeid bedre oversikt over driftsmidlene. Grunnarbeid

Kan merke alt

Med enkel og rimelig sporing, kan i prinsippet hvert arbeidsplagg merkes med en RFID-brikke.

- Men det ville være for vask og rens og ikke for sporing av medarbeiderne. Personvern har stått sentralt i prosjektet. og vi forholder oss til krav som Post- og teletilsynet, sier Grøtte.

Han tror slik overvåking og sporing av utstyr og kjøretøy kommer til å bli tatt i bruk av hele bransjen.

- Jeg vil tro at dette kommer med full styrke når vi har gjort en evaluering av et sammenhengende driftsår, mener Grøtte.



Prisbelønnet

Løsningen benytter datafangstløsningen Online Container fra HRAFN og datainnsamlingstjenesten Shepherd fra Telenor Objects og er tidligere tildelt en pris fra Telenor Objects i kategorien "Tingenes internett".

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.