OLJE OG GASS

Million-samarbeid NTNU-Siemens

Tore Stensvold
14. mai 2008 - 07:01


Siemens og NTNU skal samarbeide om videreutvikling av systemer for integrerte operasjoner – det vil si fjernstyring av oljeaktivitetene fra land.

Siemens spytter 40 millioner kroner i et samarbeidsprosjekt.

Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) kan denne forskningen bidra til å øke inntekten av norsk olje- og gassproduksjon med 300 milliarder kroner.



Dynamitt sammen

Det er kombinasjonen av NTNUs kunnskap innen avanserte modeller for beregning av strømning i rør, tilstand på prosessutstyr, sikkerhet og pålitelighet som skal parres med Siemens' erfaring med prosesskontroll fra både petroleumssektoren samt landindustri.

Samarbeidsavtalen til 40 millioner kroner over fem år, signeres i Trondheim i dag av direktør Otto Søberg i Siemens og NTNU-rektor Torbjørn Digernes.



Sikrere

Avansert informasjonsteknologi vil gjøre det mulig å fjernstyre offshore olje- og gassfelt fra land og øke sikkerheten og produksjonen.

Dette vil øke verdien av feltene, samtidig som de kan holdes lenger i produksjon, og ressursene i reservoaret utnyttes bedre.



Optimalisering


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

NTNU har et eget laboratorium for Integrerte Operasjoner. Det er viktig i arbeidet med prosjektet. Målet er å utvikle nye modeller for styring og optimalisering av hele produksjonssystemet fra havbunnen til prosessanlegget på plattform eller land.



Norsk sokkel og norsk teknologi ligger helt i teten innenfor Integrerte operasjoner, og det er ingen tilfeldighet at industrigiganten Siemens nå har startet et stort samarbeidsprosjekt med NTNU om å utvikle informasjonsteknologi for offshore olje og gass, skriver NTNU i en pressemelding.

Mer datakraft

Kapasiteten til nye datasystemer som er på vei inn gjør det mulig å beregne tilstanden i alle ledd av produksjonssystemet kontinuerlig.

Systemene kan forutsi konsekvenser av mulige valg som gjøres for å optimalisere driften. Eksperter vil samarbeide i tverrfaglige team, og ha tilgang til den samme informasjonen, uavhengig av hvor de sitter i verden og hvilken del av organisasjonen de tilhører.

En spesialist på boreoperasjoner i Venezuela kan støtte et team som borer en brønn i Kina.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.