INDUSTRI

Milliardomfavnelse av Bush

Våpenstyringssystemet RWS fra Kongsberg Defence and Aerospace.
Våpenstyringssystemet RWS fra Kongsberg Defence and Aerospace. Bilde: KDA
Tore Stensvold
23. aug. 2007 - 10:50

I løpet av de neste fem år skal den amerikanske hæren bestille et foreløpig ukjent antall fjernstyrte våpenstasjoner fra Kongsberg Gruppens datter KDA.

De fjernstyret våpenstasjonene (RWS – Remote Weapon Stations) skal benyttes til CROWS-programmet (Common Remotely Operated Weapon Station).

Våpenstasjonene fra KDA brukes nå blant annet i Afghanistan og Irak.

Til panserkjøretøy

CROWS er et felles anskaffelsesprogram for våpenstasjoner til US Armys kjøretøyprogrammer.

En felles løsning vil gi betydelig effektivitetsgevinst i forhold til beskyttelse, opplæring, support og videreutvikling, skriver KDA i en pressemelding.

Spesialsydd

Kongsberg Defence & Aerospace har videreutviklet sitt våpenstyringssystem PROTECTOR RWS til å møte kravene som stilles til CROWS, ifølge selskapet.

Produktet gir beskyttelse til militære mannskaper ved at kjøretøyets våpen kan opereres fra en beskyttet posisjon inne i kjøretøyet.

Lervert mange før

Ifølge divisjonsdirektør Egil Haugsdal i Kongsberg Defence & Aerospace er KDA verdensledende i produksjon og leveranse av våpenstasjoner. Selskapet har hittil levert over 2000 systemer til militære kunder i sju land.

– CROWS-kontrakten er en viktig og utfordrende oppgave for Kongsberg Defence & Aerospace og sikrer selskapets posisjon som den klart ledende leverandøren innen fjernstyrte våpensystemer for armerte kjøretøy, sier divisjonsdirektør Egil Haugsdal i Kongsberg Defence & Aerospace.

Ringvirkning

Kongsbergs-kontrakten får positive føklger for Vinghøg. Nøtterøybedriften Vinghøg begynte for 10 år siden et samarbeid med KDA om å utvikle våpenstasjonene. Underleveranser til KDA kan fopr Vinghøg komme opp i mot en milliard kroner.

Vinghøg har bidratt med selve våpenintegrasjonen og kamerautstyret til disse våpenstasjonene.



Rammeavtale

Kontrakten er inngått som en rammeavtale for fem år. Totalsummen kan komme opp i åtte milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det totale omfanget av avtalen vil være avhengig av framtidige behov og årlige bevilgninger.

Rammeavtalen har allerede resultert i bestilling verdt 1,7 milliarder kroner for leveranser av våpenstasjoner, reservedeler og support.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.