ENERGI

Miljømuligheter i Kina

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
29. sep. 2003 - 14:56

Beijing, Kina: Grunnlaget for økt samarbeid og norsk privat og offentlig engasjement ble utvidet.

Statssekretær Brit Skjelbred i Olje- og energidepartementet og viseminister Zhai Haohui i Kinas departement for vannressurser ble enige om flere konkrete samarbeidsprosjekter da de to møttes i Beijing i forrige uke. Disse prosjektene åpner mange dører for norsk kompetanse, spesielt innen miljø- og vannrelatert teknologi.

Norge og Kina har siden 1997 hatt en intensjonsavtale om samarbeid på feltene dekket av OED og Ministry of Water Resources (MWR). Lite konkret har kommet ut av dette og møter i Oslo i fjor førte ikke videre. Nå er seks planer konkretisert. Dermed er prosjektmulighetene i ferd med å åpne seg for norsk ekspertise.

- Forholdet har modnet siden i fjor, sier Skjelbred til TU som forklaring på gjennombruddet. Hun hadde med seg NVE, NIVA og det private selskapet AGN på forrige ukes tur til Kina. I møter med flere lokale vannressursmyndigheter - som også dekker alle relevante miljøaspekter knyttet til vann, ble flere prosjekter klarlagt.

Statssekretæren presenterte disse sammen med institusjonenene i møtet med viseministeren.

Begeistringen på kinesisk side var stor. De opprinnelige fire norske forslagene ble raskt plusset på med to nye av viseministeren.

De norske forslagen går ut på: Integreret vannressursforvaltning, flomkontroll, flomovervåking, sedimenthåndtering i elver på grunn av erosjon. I tillegg ønsket MWR samarbeid om planlegging og utbygging av små vannkraftverk som et miljøvennlig alternativ til ikke-fornybar energi.

Samtidig ville kineserne ha norsk kompetanse inn på fjellboring og tunnelsikring, blant annet på grunn av store vannprosjeketer i fjellområder. Deriblant to store nye prosjekter som skal føre vann fra det vannrike og flomherjede Sør-Kina til det tørre og vannfattige Nordøstlige Kina, det vil si provinsene rundt Beijing.

Rammeverk

Skjelbred mener disse seks konkrete prosjektene vil fungere som en paraply for mye annen norsk innsats i Kina.

Næringsrådgiver Torstein Skancke ved den norske ambassaden i Kina er entusiastisk på norske vegne.

- Den enighet som er oppnådd med MWR er et ypperlig utgangspukt for norske bedrifter som vil inn på det kinesiske markedet. Intensjonsavtalen fra 1997 og den enighet som statssekretæren og viseministeren kom til, er inngangansbilletten, sier han til TU.

Norske teknologimiljøer må nå kjenne sin besøkelsestid. NIVA har vært med på flere prosjekter i Kina siden begynnelsen på 90-tallet. Med den nye enigheten ser forskningsjef Bente Watne flere nye muligheter.

Utveksling

Kina har lenge sette på sine elver og nedbørsområder som ett forvaltningsområde. Helhet har vært viktig for Kina. Norge har ikke fått til samme helhetstenking om vann, men tvinges av EU til å lage en helhetlig vannforvaltningsplan, som både omfatter bruk av vann, kvalitet, kvantitet, miljø, rensing og planlegging.

- Norge har mye å lære om slik integrasjon. Kina er naturlig for oss i så måte, sier Skjelbred.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.