KLIMA

Miljøforskning halvert på 20 år

SATSER MED FORUTSIGBARHET: Elsertifikatmarkedet i Sverige ble i fjor forlenget til 2030. Det har gitt større langsiktig investeringsvilje, spesielt i den svenske vindkraftbransjen.
SATSER MED FORUTSIGBARHET: Elsertifikatmarkedet i Sverige ble i fjor forlenget til 2030. Det har gitt større langsiktig investeringsvilje, spesielt i den svenske vindkraftbransjen. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
3. mai 2007 - 08:14

Det kommer fram i den tredje delrapporten fra FNs klimapanel, som legges fram i morgen, melder NRK.

Siden 1980 er satsningen på vindmøller og biobrensel halvert, og det er urovekkende, mener forsker Gunnar S. Eskeland ved Cicero, senter for klimaforskning.

Oljekrisen utløste forskning

- Verdens rike land bruker ikke mer enn 9 milliarder kroner årlig på forskning på energiteknologi. Det tallet har vært høyere før. Det har vært 16 milliarder. Det var den gang landene var motivert av tanken om en energikrise, sier Eskeland til NRK Dagsnytt.

Oljekrisen førte til at i-landenes regjeringer doblet sin forskning på fornybar energi til et nivå som lå langt over dagens.

OECD-landene brukte dobbelt så mye penger på å forske frem nye energikilder i 1980 som i 2002, Ifølge tall som presenteres i FNs siste klimarapport.

Fått advarsler

- Det er jo egentlig ganske skremmende, sier lederen for Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, og viser til at vi siden den gang har fått stadig sterkere advarsler mot klimatrusselen fra forskerhold.

I morgen legges den tredje delrapporten i FNs 4. hovedrapport om verdens klimatilstand, fram. Et av tiltakene som forskerne tar tar opp er økt støtte til forskning på fornybar energi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.