KLIMA

Mener Stortinget føres bak lyset

Tore Stensvold
12. mars 2010 - 07:17
Vis mer

– Komplett uforståelig, sier Bellona-rådgiver Marius Dalen.

Kystverket er litt mer diplomatisk:

– Vi tar regjeringens beslutning til etterretning og avventer hva som skjer videre, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly til Teknisk Ukeblad.

Kystministeren:

Ramsalt kritikk

Før jul fikk Fiskeri- og kystdepartementet kvalitetssikringsrapporten, KS2, om u-båthevingen utenfor Fedje. Der fikk Kystverket og deres eksterne spesialister voldsom kritikk for store deler av arbeidet med å forberede heving.

Dovre Group og Transportøkonomisk institutt anbefalte i sin KS2-rapport å begynne prosessen på nytt. Det er departementet nå enig i.



Svart på tiltale

I Kystverket skjønner de ikke helt hvorfor. Kystverket har tatt tak i de kritiske punktene, både kontraktstekniske, de økonomiske beregningene og organisatoriske.

– Vi har gitt departementet våre innspill på bakgrunn av kritikken i KS2, sier Ly til Teknisk Ukeblad.



Ufullstendig informasjon

Bellona mener at departementet fører Stortinget bak lyset.

Johan Marius Ly, beredskapsdirektør Kystverket
Bellona mener at departementet fører Stortinget bak lyset. FORUNDRET: Beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket var overrasket over at regjeringen vil tilbake til en KS1-prosess. Tore Stensvold

Etter at KS2-rapporten kom, har alle parter gått gjennom den og tatt tak i momentene, ett for ett. Mammoet Salvage og Kystverket er blant annet blitt enige om en ny kontrakt som tar hensyn til kritikken, kostnadsberegninger og miljøaspektet gjort på nytt av Det Norske Veritas og kontraktsutforming gjort på nytt av advokatfirmaet Vogt & Wiik. Kystverket er i gang med å ta de organisatoriske grep som skal til for å gjennomføre et slikt prosjekt.



Feil grunnlag

– Dette får ikke Stortinget vite. Det står ingenting om dette i proposisjonen regjeringen la fram fredag. Dermed har ikke Stortinget nødvendig kunnskap for å ta riktig beslutning, sier Dalen.

Han håper derfor at det blir en høring i komiteen før saken skal behandles. Høyres stortingspolitiker Øyvind Halleraker har også varslet at han vil ha høring om saken. Det har Kystverket ingenting imot.



En mot mange eksperter

Dalen mener Dovre Group bygger på tynt grunnlag i sin rapport. Teknisk Ukeblad avslørte før jul at Dovre Group i sin kritikk av Det Norske Veritas, advokatfirmaet Vogt & Wiik, samt Kystverkets egen ekspertise, stoler på vurderingen til et enkelpersonforetak, South West Consult AS.

– Å utsette en slik hastesak på bakgrunn av at én mann er uenig med 40 andre eksperter, er ingenting annet enn absurd, sier Dalen.



Tilbake til start

Departementet vil nå ha en ny KS1 der ulike konsepter, fra tildekking til heving og kombinasjon tildekking og heving skal utredes enda en gang.

– Da er vi satt mellom to og fem år tilbake, sier Dalen. Ikke kan han skjønne hvorfor det må helt nye utredninger til. Det ligger veldig mange rapporter til grunn for de valg som allerede er gjort.

Dalen mistenker regjeringen for å ville gå tilbake på sin hevingsbeslutning fra januar 2009.

– Tildekking er rimeligere. Vi har inntrykk av at man ønsker å spare penger, sier Dalen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.