OLJE OG GASS

Mener seg mistolket av StatoilHydro

Per Erlien Dalløkken
12. juni 2008 - 12:01

StatoilHydro skal hente ut mest mulig effekt av fusjonen mellom de to selskapene, blant annet ved å redusere arbeidsstokken offshore.

Les også: Gullpakker truer Statfjord og Gullfaks

I forkant av dagens møte i samarbeidsutvalget mellom bedriftsledelsen og ansatterepresentanter i StatoilHydro om selskapets nye organisasjonsmodell, har bedriften informert om at «fagforeningene IndustriEnergi, Nito og Tekna er positive til forslaget». Både i form av pressemelding og i allmøter.

Dette er galt påpeker fagforeningene.

Dårlig håndverk

– Misbrukt er en sterk formulering. Men når vi har vært konstruktive, lojale og nyanserte i prosessen, blir det helt feil at bedriften framstiller det som at vi har gitt vår ubetingede og ukritiske støtte. I beste fall skyldes dette en kommunikasjonsjobb som står til stryk, sier Nito-tillitsvalgt Stig Lægreid til TU.no.

Ingrid Di Valerio i Tekna er enig.

– Dette er en betent sak. Prosessen er utfordrende nok uten slike ildkuler i tillegg. Det er ikke nødvendigvis gjort med viten og vilje, men er uansett et dårlig håndverk, sier hun.

To hovedpunkter

De understreker at samtlige fagforeninger er uenige med StatoilHydro-ledelsen om to hovedpunkter:

Modellen for organisering av Drift og Vedlikehold og dimensjoneringen av nedbemanningen.

– Der foreningene mener arbeidet bør organiseres med én driftsavdeling og én vedlikeholdsavdeling, ønsker bedriften å skille ut Planbasert Vedlikehold (PBV) i egen avdeling. Vi mener dette splitter fagmiljøene og svekker det helhetlige fagansvaret for utstyr og system. Det kan også fort skape A- og B-lag. Modellen har vist seg å være ineffektiv, gi store vedlikeholdsetterslep og i praksis tilrettelegger den i mindre grad for den fleksibiliteten som bedriften ønsker seg, skriver Lægreid i et inforskriv til Nito-medlemmene.

Må rekruttere

Fagforeningene mener dessuten det er umulig å gjennomføre uttak av dem over 58 år uten etterrekruttering.

– Vi har presisert at vi forutsetter at dimensjoneringen står i forhold til oppgavene og at den videre prosessen har dette som utgangspunkt, understreker Lægreid.

Nye aksjonsformer

– Hvilke forventninger har dere til dagens møte i det sentrale samarbeidsutvalget?

– Vi er med i prosessen så lenge vi ser at vi kan påvirke resultatet. Jeg vil berømme bedriften for å ha vært modige nok til å ta med ansatterepresentanter i alle beslutningsorgan hele veien. Samtidig som at vi selvsagt skulle ønske at situasjonen ikke er slik den er, sier Di Valerio.

– Dersom bedriften velger å bruke styringsretten sin i stedet for å nærme seg synet til et samlet fagforeningskorps, må vi vurdere andre aksjonsformer, sier Lægreid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvilke?

– Vi har ikke streikerett og tror mer på å samarbeide og diskutere oss fram til gode løsninger så lenge vi har reell mulighet til påvirkning. Men vi kan kreve en helt annen formalisme i saksbehandlingen og kreve lokal behandling.

SU-møtet startet klokka tolv og er i utgangspunktet berammet til å vare i seks timer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.