INDUSTRI

Mener Giske driver løftebrudd

Tore Stensvold
19. nov. 2009 - 08:10
Vis mer

Neste år blir det ikke satt i gang et eneste nytt forskningsprosjekt i regi av Forskningsrådets BIA-program.

Ingen penger

Både ordinære bevilgninger og ekstramidlene fra krisepakkene er enten spist opp eller bundet opp.

Noen ekstra tiltaksmidler for å demme opp for finanskrisen virkning blir det heller ikke.

Giske har imidlertid gang på gang snakket varmt om FoU og kompetanseheving som botemiddel for krisen.

Tord reagerer på TrondIRRITERT: Tord Lien fra FrP er tydelig irritert på at næringsminister Trond Giske kaster blår i øynene på en krisetruet industri ved å love forskningsmidler som allerede er bundet opp. Lien er 2. nestleder kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.
Tord reagerer på TrondIRRITERT: Tord Lien fra FrP er tydelig irritert på at næringsminister Trond Giske kaster blår i øynene på en krisetruet industri ved å love forskningsmidler som allerede er bundet opp. Lien er 2. nestleder kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Tord reagerer på Trond

Fremskrittspartiets Tord Lien tenner på alle plugger. Han sendte skriftlig spørsmål til Trond Giske, og fikk svar i forrige uke.

Der pakker Trond Giske det godt inn, men innrømmer at det ikke blir noe mer.

Industrien reagerer med vantro. Giske har viet spesielt mye oppmerksomhet mot den truende verftskrisen når virkningen av ordretørken blir som verst i 2010 og 2011.

Ingen signaler

Maritim forskning skjer innen Maroff-programmet, som igjen får midler via BIA.

Da den maritime industrien hadde møte med Giske i Ålesund under Verftskonferansen, påpekte næringen at det er viktig å utvide rammene.

Solvar Klokk fra Rolls-Royce og styremedlem i maritim bransje i Norsk Industri, er forundret over at det nå er bråstopp.

– Vi fikk ingen signaler om det i vårt møte, sier Klokk.

– Tvert om, tok vi opp hvor viktig det var å øke rammene, sier Klokk, som også har sendt brev om det samme.

Settes tilbake

Administrerende direktør Sverre Narvesen i Sintef Raufoss Manufacturing AS (SRM) sier at BIA har vært avgjørende for mye av det industrien har fått til.

– Dette er kjempealvorlig. Politikerne må snu. Realkrisen kommer nå. Disse FoU-prosjektene fører til raske resultater som er viktige for å motstå krisen, sier Narvesen til Teknisk Ukeblad.

For SRM betyr det ett års utsettelse på minst 4-5 prosjekter.



Blår i øynene

Trond Lien, som er 2. nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, synes det er helt absurd at Giske reiser land og strand rundt, blant annet til verfts- og skipsutstyrsindustrien, og sier at forskning og innovasjon kan få konkurranseutsatte bedrifter gjennom krisen.

– Dersom stortingsflertallet ikke rydder opp i dette, er jeg redd at de teknisk-industrielle instituttene må gå til drastiske skritt til neste år, sannsynligvis også oppsigelser og dermed tap av kompetanse som tar år og bygge opp igjen.

Brukerstyrt Innovasjons Arena-prosjekter i 2010 (BIA) er Forskningsrådets største program for næringslivsstøtte.

50 prosent av FoU-investeringene i Norge gjøres av bedrifter som har BIA som eneste finansieringskilde. BIA finansierer FoU-prosjekter som tar utgangspunkt i bedriftenes egne strategier og utfordringer.

Dermed fører de raskt til resultater som settes ut i livet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.