PRODUKSJON

Mekatronikerne fornyer industrien

Odd R. Valmot
3. mars 2004 - 12:36

Konkurransen er beinhard for mange bedrifter og nye produkter må fram.

Industrien kan enten øke sine egne konstruksjonsavdelinger eller de kan kjøpe inn den kompetansen de trenger.

I dette markedet opererer den lille ingeniørbedriften Adigo AS. De åtte ingeniørene i Oppegård i Akershus har spesialisert seg på mekanisk-elektronisk konstruksjon - mekatronikk, og fungerer som industribedriftenes forlengede konstruksjonsavdeling.

Verdens beste

Adigo ble startet av Øyvind Overskeid og Anders Aker for ti år siden som et kontorfellesskap. Begge hadde sin bakgrunn fra mekatronikk-konstruksjon av utstyr til funksjonshemmede.

Det første målet deres var å konstruere verdens beste rullestol, og det skulle de gjøre i 3D. Det var ikke billig for snart ti år siden. Pro Engineer kostet den gangen 250.000 kroner, det mangedobbelte av i dag.

Og rullestol ble det. Prosjektet ble gjennomført som et OFU-prosjekt for Rikstrygdeverket og HandiCare ASA. Det resulterte i en uvanlig kompakt og manøvreringsdyktig utgave, som HandiCare fortsatt produserer.

Rullestolprosjektet ble en inspirasjon til å gå løs på andre oppgaver og bransjer. Utviklingen innen elektronikk og produksjonsteknologi gir stadig bedre mulighter for å finne innovative løsninnger.

- Vår erfaring fra rullestoler og andre hjelpemidler for funksjonshemmede har lært oss å sette brukeren i fokus. Det gir oss et solid fundament for andre konstruksjonsprosjekter, sier Overskeid.

Verdien av tredimensjonalt verktøy ble bekreftet da Adigo skulle konstruere en redningsbåt for Norsafe AS. Båten skulle være ferdig på bare et halvt år, og den skulle kunne operere under alle slags værforhold. De ulike delene av båten som skrog og overbygg ble produsert av ulike leverandører etter Adigos datafiler. Da alt skulle settes sammen, passet det perfekt.

Produkt ikke nok

Ifølge Overskeid er det ikke nok å utvikle verdens beste produkt. Det hjelper godt, men er bare halve jobben. Resten består av merkenavn, renommé, service og andre verdier som kundene forbinder med produktet. Få av disse har noe med teknologi å gjøre.

- Selv om vi er teknologer og utvikler selve produktet, må vi ha kunnskaper om de andre verdiene, og vi må forstå markedet. Det påvirker produktutviklingsprosessen på en verdifull måte.

Slik forståelse kan best hentes gjennom direkte kontakt med kunder og brukere. Det er de som best kan forklare hva de ønsker av produktet, og hvordan de vil bruke det, sier Overskeid. Han mener det ikke holder å få tilført denne kunnskapen gjennom markedsavdelingen.

- Vi som jobber med selve konstruksjonen passer på å holde tett kontakt med marked og kunder gjennom hele prosessen. Derfor går det i perioder mye tid på å bygge prototyper og teste ut dem på brukere. Resultatene fra slike tester gir oss den informasjonen vi trenger for å justere egenskapene til det endelige produktet.

Turbulent i industrien

Konjunkturene har redusert den eksterne oppdragsmengden hos Adigo de siste par årene. Dette har gitt tid til å utvikle egne ideer. Et industriprosjekt er snart klart. De skal enten produsere det selv eller selge det til andre interessenter. Hva det dreier seg om, vil de ikke offentliggjøre før patenteringsprosessen er ferdig.

Ikke mange selskaper i Norge konkurrerer med en så spesialisert ingeniørbedrift som Adigo, men Overskeid er bekymret for utviklingen i norsk industri. Flere av de tradisjonsrike norske industribedriftene de har jobbet for er solgt til utlandet. Utenlandsk eierskap skaper større usikkerhet både for Adigo og for bedriftenes egne konstruksjonsavdelinger som de får oppdrag fra.

- Alternativet for våre kunder er vel å leie inn enkeltpersoner hentet fra flere miljøer, sier Aker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.