ARBEIDSLIV

Manko på arbeidskraft

1. feb. 2001 - 12:29

Japan har en etter europeisk målestokk lav arbeidsløshet – 4,7 prosent i november 2000, og en stigende andel av befolkningen er i den ikke-yrkesaktive gruppen. Dermed øker behovet for såkalt tradisjonell arbeidskraft innen flere sektorer for å kunne opprettholde den dynamikk som skal til for at Japan skal beholde sin posisjon i et globalt marked. Problemstillingen er ikke enkel for et land som tradisjonelt har vært meget restriktivt med hensyn til å åpne opp for utenlandsk arbeidskraft.

Det vekker derfor oppsikt når en næringslivsleder i et intervju med Japan Times påpeker nettopp nødvendigheten av å åpne for dette. Yotario Kobayashi er styreformann i Keizai Doyukai (Japan Association of Corporate Executives) og en av de mest profilerte skikkelser i Japans næringsliv. Kobayashi har markedsført japansk lederstil utenfor Japans grenser og oppfordret unge ledere til å tenke globalt. Foruten sin rolle i Keizai Doyukai er han også styreformann i Fuji Xerox Co., Ltd., et selskap av anselig størrelse og med aktiviteter verden over. Kobayashi er for øvrig en sann Norges-venn og president for Norway-Japan Society.

Rive barrierer

Det er avgjørende for mange selskap å etablere en ledelse som først og fremst utnytter mangfoldet i de ansattes kvalifikasjoner, understreker Kobayashi. Nasjonalitet bør komme i annen rekke. Barrierer må rives, og lovverket må endres for å muliggjøre innreise og opphold for utenlandske arbeidstakere. Han bruker USAs green card-system som eksempel.

Et slikt system er først mulig gjennom en langsiktig strategiplan, noe som igjen krever at myndighetene kommer på banen og tar det opp til drøftelse.

Tilførselen av arbeidstakere vil trolig først og fremst komme fra land som har mye arbeidskraft, men som etter hvert også har mye kompetanse å by på. Aktuelle land er India og Kina, som satser mye på å bygge opp kompetanse innen IT-sektoren. Kobayashi presiserer at likeverdig avlønning er viktig. Han er ikke i tvil om at en åpning for utenlandske arbeidstakere vil bære frukter.

Den arbeidsløshet som tross alt finnes i Japan, er et uttrykk for misforholdet mellom tilbud og etterspørsel i arbeidsmarkedet, hvor vekstområdene har en markert manko på kvalifiserte mennesker. IT-sektoren er nevnt som en av disse.

Ser farer

Betenkelighetene ligger i selve tilretteleggingen av utenlandsk arbeidskraft. Kobayashi legger vekt på behovet for en langsiktig sysselsettingspolitikk overfor utlendinger, hvor integrering i det japanske samfunn for øvrig er viktig. Han ser faren for at noen vekstområder mobiliserer en mengde utenlandske arbeidere, for så å sette disse på døren straks aktiviteten reduseres.

Derfor må man gå varsomt frem, rekruttere utlendinger trinnvis, også fordi Japan er et rimelig homogent samfunn og japanere tradisjonelt ikke er vante med å omgås fremmede kulturer og nasjonaliteter.

Bruk av utenlandske arbeidere har hittil ikke stått særlig høyt på agendaen. Når det nå er gjort, skal det bli spennende å se fortsettelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.