ARKIVNYHETER

Mangler 3000 lærlingplasser

Anders J. Steensen
23. aug. 2011 - 14:35

Kongsberg: Altfor mange elever i den videregående skolen fullfører ikke sin fagutdanning. En av årsakene er at det mangler 3000 lærlingplasser, eller rundt halvparten av behovet for lærlinger. – Regjeringens mål er at 10 prosent av årskullene, eller 6000 elever hvert år skal få tilbud om lærlingplasser. Dessverre er det kun halvparten som får et slikt tilbud, sier Kristin Halvorsen til Industrien.

– Kommunene må utfordres. De tilbyr for få lærlingplasser. KS har som mål at det skal være en lærlingplass per 1000 innbygger, men kommunene klarer ikke å følge opp. Å nå dette målet er viktig for oss, sier statsråden.



Vil øke antallet lærlinger

Det er flere sektorer som mangler kvalifisert arbeidskraft. På Kongsberg har tre store bedrifter gått sammen om å etablere Kongsberg Technology Training Center, K-Tech. som utdanner lærlinger fram til fagbrev. De kan tilby opplæring til rundt 40 nye lærlinger årlig, men har planer om å utvide kapasiteten, for det viser seg at det er et stort behov. I år har de rundt 200 søkere til de 40 plassene.

– K-Tech eies av de tre største bedriftene på Kongsberg, Kongsberg Defence and Aerospace, FMC Technologies og Volvo Aero. Men flertallet av arbeidsplasser og bedrifter i Norge befinner seg i bedrifter med færre enn ti ansatte. Hvordan vil staten stimulere bedriftene til å ta inn lærlinger?

– Staten skal forplikte seg til at antallet lærlingplasser øker med 10 prosent i året. Næringslivet har stor grad av egeninteresse for å sikre seg framtidige arbeidstakere og vi er klar over at dette er en særlig utfordring for mindre bedrifter. Vi må samarbeide om en ny samfunnskontrakt hvor det offentlige og næringslivet bidrar til en felles dugnad, sier Kristin Halvorsen.



Inn i ungdomsskolen

Det viser seg at det største frafallet i den videregående skolen er ved yrkesfaglige studieretninger. Mange av disse studieretningene svarer ikke til elevenes forventninger, eller de er for teoretiske. Mange steder er det svært vanskelig å få lærlingplass og opplæringskontorene sliter med å tilfredsstille elevene. Enten slutter de eller så går de videre og tar et påbygningsår slik at de sikres allmenn studiekompetanse.

– Det som er gjort her på Kongsberg har fått opp statusen til fagutdanningen gjennom god kvalitet i undervisningen. Her har de truffet med tilbudet og utdanner folk som konkurrerer i verdensklasse med andre land når det gjelder dyktighet, Dette er avgjørende og motiverende for dem som søker inn automatikerfaget, sier Kristin Halvorsen.

– Dessverre utdanner vi for få med fagbrev. Halvparten av dem som begynner på yrkesfaglig studieretning slutter underveis i studiet, og kun 15 prosent gjennomfører med fagbrev. Derfor tar regjeringen nå grep ved at vi innfører valgfag i ungdomsskolen for å øke statusen til yrkesfagene på videregående skole. Målet er å få flere igjennom med fagbrev. Ikke minst er dette viktig for offentlig sektor, hvor vi mangler 30 000 med fagbrev innen helse og sosialomsorgen. sier statsråden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.