KARRIERE

Mange vil lære om lavenergihus

Sigurd Aarvig
1. des. 2006 - 06:30

Professor Anne Grete Hestnes ved Institutt for byggekunst, historie og teknologi, NTNU, er strålende fornøyd med den store oppslutningen.

- Jeg har jobbet med lavenergihus siden 1977, og det har løsnet veldig mye i det siste. Vi har fått mye drahjelp gjennom EU-direktiv og fra land lenger sør i Europa der passivhus er blitt en industri, sier Hestnes til Teknisk Ukeblad.

Bredt samarbeid

Initiativet til videreutdanningskurset kom fra Husbankens avdeling i Trondheim, som samarbeider med NTNU, Sintef Byggforsk, Enova og EUs program Intelligent Energy Europe om tilbudet. 59 søkte om å delta på det første kurset i november 2005.

- Vi måtte sette stopp på 39 deltakere og gjentok det samme kurset i april. Nå venter vi noen måneder før vi vil tilby et nytt kurs, sier Hestnes.

Tyskland i teten

Deltakerne på kurset er sivilingeniører, ingeniører, arkitekter, folk fra byggeindustri og utbyggere. Kurset gir 7,5 studiepoeng.

- Spesielt i Tyskland, Sveits og Østerrike bygges mange lavenergihus. Vi ser at dette kommer til Norge også, og mange tenker derfor at det er like greit å komme i gang med det samme, sier Hestnes. På det første kurset var Berthold Kaufmann fra Passivhusinstituttet i Tyskland en av foreleserne.

Energi- og varmebalanse

Forskerne Tor Helge Dokka og Inger Andresen ved Sintef Byggforsk er faglige ressurspersoner for kurset. Dokka opplyser at flere av kursdeltakerne er involvert i konkrete byggeprosjekter allerede.

- Hva er den store forskjellen i forhold til å prosjektere vanlige hus?

- For lavenergihus må vi spesielt legge vekt på å kvalitetssikre konstruksjoner og detaljer knyttet til isolasjonsverdi, kuldebroer og luftlekkasjer. Helt sentralt er beregning av energi- og varmebalanse med en detaljeringsgrad som er sjelden i forhold til prosjektering av konvensjonelle hus, sier Tor Helge Dokka.

Tredelt

Kurset er i tre deler. Første del er om prinsipper, teoretisk grunnlag og beregningsverktøy for lavenergiboliger. Hjemmeoppgaver med utforming og dokumentasjon av passivhus utgjør andre del. Deretter får deltakerne i oppgave å designe og prosjektere et rekkehusprosjekt eller et mindre leilighetsprosjekt med passivhusstandard. Noen hadde reelle prosjekter de jobbet med.

NTNU og Husbanken samarbeider også med Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg om tverrfaglig undervisning innen temaet miljøvennlige boliger, og de deler ut en miljøpris til det beste studentprosjektet. Interessen er stor også for disse kursene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.