ARBEIDSLIV

Mange tilbud - dårlig veiledning

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
18. feb. 2003 - 10:20

Ungdom fra hele Østlandet valfartet til Jobb- og utdanningsmessen på Lillestrøm. Messen skal være den største i sitt slag i Europa med 342 utstillere fra 22 land.

På dagtid preget skoleklasser messeområdet, mens om kvelden fartet unge med ivrige foreldre fra stand til stand. I tillegg til utstillingen var det også tilbud om seminar med karriereveiledning, yrkesvalg og personal branding som tema.

Vet hvor skoen trykker

Karin Østby er 5. årskull student ved NTNU Bygg- og miljøteknikk og dreven innen veiledning og markedsføring av studiet i Trondheim.

- De stakkars ungdommene virrer rundt på messa og er veldig forvirrete. Mitt inntrykk er at rådgivere ved videregående skoler gir veldig dårlig informasjon på forhånd. De unge aner ikke hva de skal se etter og de samler stoff panisk om alle typer utdanning. Rådgivere må helt klart bli flinkere til å informere om kravene til fagkombinasjoner på de ulike studiene. Foreldrene må også mer på banen, mener Østby som innimellom treffer både gutter og jenter som har matte og fysikk fra videregående som de gjerne vil bruke på tekniske studier i Trondheim.

En annen kuriøs observasjon Østby har gjort når hun har stått på stands rundt om i landet, er å se hvor stedbundne ungdom spesielt i Stavanger og Bergen er.

- Mange av dem vurderer ikke NTNU engang fordi de vil fortsette å bo i hjembyen. Da er det mye mer gøy på Lillestrøm, hvor vi møter unge som gjerne vil flytte hjemmefra for å studere.

NTNU satser mye på informasjon og veiledning på utdanningsmesser og kjører separate stands for ulike studieretninger. De har også bevisst valgt å bruke studenter til å stå på standen for å få best mulig kontakt med ungdom. For ikke lenge siden var de selv i samme situasjon og vet hvor skoen trykker.

Føler press fra alle kanter

Venninnene Sara Jacobsen, Rita Solbakken og Tea Skogsrud er på utdanningsmessen i forbindelse med en foredragsturné i regi av Sund folkehøgskole. Året de skulle bruke på å bestemme seg for hva de skulle bli, er snart over. Så langt er de like forvirret og ubestemte.

Ingeniør er ett av de studiene jentene kan tenke seg, men det kan like gjerne hende de havner på sykepleiestudiet. - Ingeniørutdanning eller bachelor of engineering er en av mulige studieretninger jeg har lyst til å høre mer om. Foreldrene mine vil jeg skal finne noe jeg liker og som kan gi meg jobb senere. Men i dag er det like sannsynlig at jeg havner innen medie-, kultur- og samfunnsvitenskapelige fag som ingeniør- eller sykepleiestudier, sier Rita Solbakken.

Jentene med oppvekst på Lørenskog, Sortland og Ringebu fø ler et voldsomt press på å velge en utdanning. - Alle spør om hva vi skal bli, til og med journalister kommer jo og spør om det! Vi føler vi har brukt opp tida snart og det bekymrer oss, sier Rita, og Sara og Thea er hjertens enige.





Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.