KRAFT

– Målet er urealistisk

FORSTERKES: Det vil koste rundt 10 milliarder å forsterke det svenske elnettet slik at det kan ta imot 30 TWh vindkraft innen 2020, ifølge Energimyndigheten.
FORSTERKES: Det vil koste rundt 10 milliarder å forsterke det svenske elnettet slik at det kan ta imot 30 TWh vindkraft innen 2020, ifølge Energimyndigheten. Bilde: Bendiksby, Terje
Kjetil Malkenes Hovland
14. sep. 2009 - 13:49

Den svenske regjeringen og Energimyndigheten er altfor optimistiske på vindkraftens vegne.

Det mener Kungliga Vetenskapsakademiens energiutvalg.

Regjeringen tror det er mulig å bygge ut 30 terawattimer (TWh) innen 2020, men utvalget mener at bare en tredjedel av dette er mulig.

Elnettet begrenser

– Man har ikke sett på virkeligheten, sier professor Harry Frank ved Mälardalens Högskola til Sveriges Radio.

Han mener elnettet setter store begrensninger på overføringskapasiteten og muligheten til å knytte ny kraft til nettet.

– Når man tilfører ny energi, overstiger prognosene alltid virkeligheten og de tekniske mulighetene. Vi i energiutvalget vurderer at det mest realistiske er at Sverige kanskje havner på ti terawattimer vindkraft, sier Frank.

Etterlyser realisme

Energimyndigheten innrømmer at 30 TWh bare er et ambisiøst mål, og at dette tallet kan bli redusert.

Det bør beregnes hvor mye det vil koste å ruste opp elnettet, mener ekspertene. De etterlyser også reservekraft for de dagene hvor det ikke blåser så mye. Ekspertene understreker at de ikke er imot vindkraft.

– Vi prøver å få ut kunnskap til samfunnet. Da alle kommuner skulle bygge etanolfabrikker for ti år siden, kom det for en dag at det kanskje ikke var så bra å bruke mat til etanol. Det er det samme med vindkraften, vi trenger realisme bak tallene, sier Harry Frank.

VINDKRAFT: Sveriges regjering ønsker 30 TWh vindkraft innen 2020. Her fra vindparken Lillgrund ved Öresund.
VINDKRAFT: Sveriges regjering ønsker 30 TWh vindkraft innen 2020. Her fra vindparken Lillgrund ved Öresund.

– Trenger langsiktige mål

Men Energimyndigheten slår tilbake.

– Dette at man skal forberede seg og investere i elnettet, det er selve grunnen til at vi og regjeringen har satt opp dette målet, slik at andre aktører kan begynne å planlegge for hvor mye vindkraft nettet tåler. Andre land har klart å bygge ut vindkraften minst like mye som dette, sier generaldirektør Thomas Kåberger i Energimyndigheten til Sveriges Radio.

Nettet koster 10 milliarder

Energidirektøren mener at kostnadene for å utvikle elnettet er tatt med i myndighetens beregninger. Han mener vindkraftutbyggingen vil koste rundt 100 milliarder svenske kroner, mens forsterkningen av elnettet ligger på rundt en tidel av dette, altså rundt 10 milliarder kroner. Staten trenger ikke å øremerke penger til dette for å få god nok kapasitet innen 2020, mener han.

– Det blir vanskelig, og det er derfor man har sagt til alle aktører at det er dette målet som gjelder, sier Kåberger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.