IT

Maktkamp om internett

PRESS: PT-direktør Willy Jensen mener den amerikanske nettkontrollen ikke fungerer for verdenssamfunnet.
PRESS: PT-direktør Willy Jensen mener den amerikanske nettkontrollen ikke fungerer for verdenssamfunnet. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
16. sep. 2009 - 13:00

Den amerikanske organisasjonen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) utsettes for stadig hardere skyts. Den håndterer kritiske funksjoner i internett, som domenenavn og IP-adresser.

– Myndighetene må få sterkere innflytelse for å sikre en demokratisk styring av Internett, krever Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet.

Demokrati

Hans argumenterer med at nettet er den viktigste globale infrastrukturen for positiv utvikling av demokratisk styreform.

ICANN er i prinsippet en uavhengig organisasjon, men er i praksis underlagt amerkansk lovgivning og delvis kontrollert av det amerikanske handelsdepartementet.



EU-krav

I mai kom EU med krav om at ICANN må overlate kontrollen til en global uavhengig organsiasjon basert på G12-landene. USAs president Barack Obama har gitt signaler om at det kan komme en endring. ICANNs konsesjon løper ut denne måneden.



Stillstand

PT-Jensen går inn i debatten gjennom en ny rapport fra Norges Tekniske Vitenskapsakademi.

– Altfor lite har skjedd siden verden i 2005 gjennom ”Tunisagendaen” la en plan for hvordan Internett skulle utvikle seg, og fremdeles er det for mye makt på for få hender, skriver Jensen.



Inkludering

Tunisagendaen kom på plass under den store FN-konferansen i 2005. Den innebar at informasjonssamfunnet forente verden i noen få, men viktige prinsipper for styringen av Internett. Særlig viktig var det å jobbe for at de store delene av verdens befolkning som ikke har tilgang til nettet, blir tatt hensyn til og inkludert på denne viktige arenaen.

I tillegg var det et poeng at alle land, og ikke bare de største vestlige, skal ha lik innflytelse på hvordan Internett skal utvikle seg.



For sakte

PT-sjefen mener at ICANN ikke har klart å utføre dette oppdraget.

– Det går for sakte å få til transparens og ansvarlighet i denne organisasjonen, og flere av de prinsipper verden var enige om i 2005, er ikke tilstrekkelig adoptert av ICANN, sier Jensen.



Nett for alle

– Spørsmålet er om ICANN, som reguleres av lovverket i California i USA, er rette organisasjon – i hvert fall i dagens form – til å garantere for at internett styres på beste måte for alle borgere i verden, påpeker han.

– Tilgang eller ikke tilgang til denne viktige arenaen er et av de viktigste spørsmålene for demokratisk utvikling på verdensbasis i dag. Da må vi ha høye ambisjoner, særlig på vegne av alle dem som fremdeles ikke har tilgang til Internett, sier Willy Jensen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.