IKT

Magnetisk nærkontakt

Finn Halvorsen
10. feb. 2004 - 10:36

Vi omgir oss med en mengde personlige, batteridrevne elektroniske dingser som mobiltelefoner, PDA-er og digitale musikkspillere.

Alle vil vi gjerne ha trådløs kontakt med. Ledninger er upraktisk og alltid i veien.

Ulike typer radiokommunikasjon har så langt vært løsningen. Bluetooth har lenge vært lovende, selv om mange har vært tvilende til at teknologien noensinne ville få det store gjennombruddet. Likevel har faktisk Bluetooth-løsninger kommet på en rekke nye områder den siste tiden.

Krever kvalitet

Men for overføring fra iPod-en og andre musikkspillere har ledningsbaserte hodetelefoner så langt vært enerådende. Rett og slett fordi de gir nesten perfekt lydoverføring, de trenger ingen batterier, de er lette og de koster så godt som ingenting.

Det finnes riktignok digitale trådløse hodesett, men kvaliteten er ikke god nok til denne bruken. Tale- og musikkoverføring er tidskritisk datatransmisjon i sanntid, og bitfeil vil oppfattes som svært forstyrrende. Kravene er langt større enn ved vanlig dataoverføring hvor ulike typer feilkorreksjon kan benyttes uten at brukeren merker noe.

Mange fordeler

Magnetisk overføring egner seg langt bedre. Prinsippene er ikke nye, men først nå kommer praktiske løsninger og produkter basert på magnetisk kommunikasjon.

Amerikanske Fonegear introduserte i fjor høst verdens første trådløse magnetiske hodesett. Det er basert på teknologi utviklet av Aura Communications, et selskap som ble startet av noen forskere fra MIT i 1995. Hodesettet hevdes å koste et sted mellom 60 og 80 dollar Det er langt mindre enn tilsvarende radiobaserte løsninger hvor prisen ligger på 150 dollar eller mer.

Effektforbruket er dessuten bare en brøkdel. Aura har basert seg på et vanlig AA-batteri, som skal gi 25 timers taletid og tre måneder standby. Effektforbruket er faktisk så lite at de har sløyfet av/på-knappen. Du blir derfor ikke belemret med enda en lader i tillegg til de mange du har fra før.

Magnetisk boble

Den største fordelen med magnetisk kommunikasjon er den korte rekkevidden, typisk en til to meter. Ved radiokommunikasjon har man energioverføring ved at radiobølgene forplanter seg gjennom eteren med en teoretisk dempningskarakteristikk på 1/r 2. Magnetisk kommunikasjon er basert på et kvasistatisk magnetfelt. Det avtar med 1/r 6.

Man får på denne måten en magnetisk boble som ikke strekker seg lenger ut enn en til to meter fra senderen. Innenfor denne boblen utveksles informasjon mellom sender og mottaker etter samme prinsipp som ved magnetisk induksjon. Det betyr at feltet ikke forstyrres av metallgjenstander og man får ingen kroppsskygge som ved radiobølger.

Derfor klarer man seg med ytterst beskjeden effekt og båndbredde siden hver enkelt bruker har hele båndbredden til egen disposisjon. Selv i områder med mange individuelle brukere av tilsvarende utstyr hvor overlapp kan tenkes å oppstå, vil det kunne løses med svært enkle frekvensallokeringsteknikker.

Ved magnetisk kommunikasjon kan frekvensspekteret utnyttes av mange samtidige brukere, ikke ved tids- eller frekvensdeling, men ved romdeling! Den svært lave effekten gjør at systemene også kan benyttes uten å ta hensyn til frekvensregulatoriske forhold i de fleste deler av verden.

Andre anvendelser

Det ventes også at magnetisk kommunikasjon vil dukke opp i andre anvendelser etter hvert. Det kan være rutere for å overføre musikk eller video fra PC-en til TV eller musikkanlegg.

Det amerikanske forsvarsdepartementet jobber også med teknologien. De har blant annet utviklet et riflemontert kamera som overfører bilde til en skjerm montert på soldatens hjelm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.