KLIMA

Må velge fjernvarme foran varmepumper

Joachim Seehusen
29. jan. 2008 - 07:01

Varmepumpeleverandørene fortviler. Det skal være flere eksempler der en utbygger ønsker å installere varmepumpe i større næringsbygg, men blir utsatt for protesterer fra et selskap som har konsesjon for fjernvarme.

– Ja, det har vi hørt om noen ganger. På Aker Brygge har de hatt en hard kamp mot Viken, det har vært en sak i Stavanger der man ønsket en sjøvannspumpe, men møtte problemer. I Forskningsparken fikk de til slutt installert varmepumpe, men det var en hard kamp, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening.

Får ikke lov

– Vi får ikke lov til å levere varmepumper der det er fjernvarme, selv om det gir mer energivennlige løsninger, bekrefter Rune Helgesen, daglig leder i Geoenergi.

– En ting er når det allerede er et fjernvarmeanlegg, men vi har hørt om tilfeller der selskaper som sitter på en konsesjon som ennå ikke er utbygget har forsøkt å hindre bruk av varmepumper, forteller Baardsen.

– Vi har vært i kontakt med utbyggere som ønsker varmpepumpesystemer men som er hindret av selskaper som har konsesjon for fjernvarme selv om det ikke engang er satt noen tid for utbyggingen, bekrefter Arne Ivar Haugen i selskapet Teknotherm Energy.

Haugen har leid inn konsulenten Johnny Alvang til å kartlegge mulige kunder for selskapet som bruker sjøvann. Han har hatt en tung jobb.

– Det finnes jo snart ikke et eneste lite tettsted som ikke planlegger å brenne søppelet sitt og distribuere energien i et fjernvarmeanlegg, sier han.

Tilknytning

– Det er en utbredt misforståelse at det er bruksplikt der det er fjernvarme, det er det ikke, fastslår Trond Åsheim i Union Eiendom i Drammen. Han har valgt å bruke en kombinasjon av varmepumpe og fjernvarme i et større prosjekt med leiligheter og næringslokaler i Drammen. Han har ikke hatt problemer med konsesjonsinnehaveren for fjernvarme. – Vi spurte ikke, sier Åsheim.

I 2005 ble det ført opp 1400 nybygg over 1000m 2.

– Kun 30 av disse ble utstyrt med varmepumpe, sier Helgesen.

Ingen endring

Han tror ikke markedsandelene til varmepumper har endret seg siden.

– Det skyldes også at bransjen består av mange små bedrifter med lav kapasitet. Jeg skulle ønske vi kunne får inn en virkelig økonomisk sterk konkurrent, det ville bidra til å løfte alle, mener Helgesen.

Norge i teten

Men selv med så lav markedsandel ligger Norge langt fremme. I Oslo har Geoenergi levert Nord-Europas største anlegg, med 160 brønner over 36 km.

I en prognose fra Norges Vassdrags og Energiverk; NVE, heter det at varmepumper kan gi opp til 10 – 14 TWh innen 2020. I dag bidrar varmepumper med 1,5 TWh. NVEs analyser sier at veksten hovedsakelig vil komme innen boligsektoren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.