KRAFT

Må stanse miljøutflagging

MÅ STANSE UTFLAGGING AV FORNYBAR ENERGI: Åslaug Haga blir bedt om å ta en ny runde med Hammerfest energi som vil flagge ut sitt bølgekraftverk til Skotland.
MÅ STANSE UTFLAGGING AV FORNYBAR ENERGI: Åslaug Haga blir bedt om å ta en ny runde med Hammerfest energi som vil flagge ut sitt bølgekraftverk til Skotland. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
25. sep. 2007 - 15:35

Flere slike prosjekter flagget ut mens Odd Roger Enoksen var olje- og energiminister.

Haga fikk klar beskjed om å rydde opp.

Råd på veien

Det skortet ikke på verken oppfordringer eller utfordringer da Åslaug Haga inviterte en samlet norsk miljøbevegelse til møte i hennes første uke som olje- og energiminister.

Haga har allerede sagt at hennes store prosjekt som ny olje- og energiminister er å styrke satsingen på fornybar energi. I dag ville hun ha konkrete råd om hvordan hun skal gå fram.

Hammerfest Energi

Som svar på invitasjonen fikk Haga en lang smørbrødliste med konkrete anbefalinger fra miljøorganisasjonene.

- Sett deg ned med Hammerfest Energi og se hva du kan gjøre for å få tilbake tidevannsproduksjonen til Norge, utfordret Frederic Hauge.

Flagger ut

Bellona-lederen trakk fram flere eksempler han mener illustrerer at regjeringens støtteordning for fornybar energi, som alternativ til et felles nordisk grønt sertifikatmarked, har virket mot sin hensikt:

  • Hammerfest energi flagger sitt planlagte tidevannkraftverk ut til Skottland, på grunn av den sparsomme norske støtteordningen. I Hammerfest stod infrastrukturen for anlegget klart.
  • Fred. Olsen velger også Storbrittania, og plasserer sitt planlagte bølgekraftverk der på grunn av gode britiske støtteordninger. Håpet var å plassere kraftverket utenfor Karmøy.
  • Statkraft og svenske SCA annonserte nylig en storsatsing på svensk vind som innebærer investeringer på 14 milliarder kroner i utbygging av sju vindparker i Västernorrland og Jämtland.

Haga ser problemet med utflaggingen, selv om hun mener tidligere statsråd Odd Roger Enoksen har lagt et "godt grunnlag for videre satsing" på fornybar energi.

- Vi ser at mange viktige prosjekter fyker ut av landet, det kan vi ikke la skje, sa Haga etter møtet.

Mer i støtte

Miljøorganisasjonene er samstemte i at støtten til fornybar energi er langt under det som trengs for å få bedrifter til å satse på fornybar energi i Norge.

- Åtte øre per kilowattime i støtte til vindkraft er for lavt. Det totale kostnadsbildet tilsier 50 øre. For bioenergi bør det være 60 øre, og for nye teknologier bør det gis opp til en krone i støtte per produsert kilowattime, mente Unni Berge i Zero.

- Norge utkonkurreres

Skal Åslaug Haga lokke Hammerfest Energis tidevannskraftverk tilbake til Norge, må imidlertid langt sterkere lut til, ifølge bedriften selv.

- Norge utkonkurreres av Storbritannia, som gir 1 kroner og 20 øre i støtte for hver produserte kilowattime tidevannskraft. Det betyr at Hammerfest Energi ikke har noe valg enn å forsøke å komme igjennom fasen med kommersialisering i England. I Norge hadde det ikke skjedd noen ting, sier prosjektdirektør Bjørn Blix i Hammerfest Energi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vindkraft

Stort sett alle miljøvernorganisasjonene ønsker økt satsing på vindkraft, noen med forbehold om at anleggene ikke skal true biologisk mangfold.

Miljøvernforbundet er alene om å være helt i mot utbygging av vindkraftparker langs norskekysten.

Prinsesse Vil-ikke

- Dette blir krevende, det er det ingen tvil om, sa Haga etter sitt første møte med miljøbevegelsen som olje- og energiminister.

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, ønsker at Haga vil bli husket som "Prinsesse Vil-ikke" ved at hun sier nei til oljenæringen i forholdt til mer leteboring.

- Lykke til i kampen mot finansminister Kristin Halvorsen for å fordoble potten til fornybar energi. Vi vet hva du har å stri med, sa Hauge.

Krav fra miljøbevegelsen

  • Kraftig økning av midler til forskning på fornybar energi
  • Raskere behandling av konsesjonssøknader hos NVE og kortere klagebehanlingstid hos OED.
  • Økt CO 2-avgift
  • CO 2-avgift for hele industrien
  • Stans i tildeling av nye oljekonsesjoner
  • Skrinlegg Statoils oljesandprosjekt i Canada, ved å bruke statlig eiermakt i styret.
  • Økt satsing på solenergi, også solvarme, samt bioenergi og andre nye energiformer.
  • Finn en løsning på kraftsituasjonen i Midt-Norge, uten bruk av mobile gasskraftverk
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.